Како је Русија спасила Турску од енергетске кризе?

Агенције
Како је Русија спасила Турску од енергетске кризе?

Споразуми о снабдијевању гасом са Русијом помогли су Турској да избјегне енергетску кризу која је захватила Запад, рекао је турски министар енергетике Алпарслан Бајрактар.

"Конкурентни споразуми са Русијом помогли су Турској да избјегне енергетску кризу која је захватила западне земље", преноси "Фајненшел тајмс".

Како преноси лист, Русија је и даље највећи снабдјевач Турске природним гасом.

Бајрактар ​​је додао да је Турска учинила заједнички напор да прошири своју инфраструктуру за пријем и складиштење ЛНГ-а (течног природног гаса).

Прошле године, око 30 одсто турског увоза природног гаса долазило је од ЛНГ-а, у односу на 15 одсто у 2014. години, наводи "Фајненшел тајмс".

У међувремену, Анкара настоји да пронађе нове добављаче природног гаса прије истека уговора са Руском Федерацијом и Ираном 2025-2026, истакао је министар.

"Да бисмо осигурали снабдијевање, морамо да набавимо гас однекуд. Добављачи би могли бити Русија, Азербејџан, Иран или ЛНГ", рекао је Бајрактар ​​и додао да Анкара мора да гледа на конкурентност, односно "који је гас јефтинији".

Фајненшел тајмс је такође објавио да Турска преговара са америчким "ЕконМобилом" о куповини ЛНГ-а, очекујући да ће добити до 2,5 милиона тона годишње, што ће коштати око 1,1 милијарду долара, преноси РТ Балкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана