Шеф ИАЕА стигао у нуклеарну електрану Запорожје: Ситуација се не поправља

ГС/Агенције
Шеф ИАЕА стигао у нуклеарну електрану Запорожје: Ситуација се не поправља

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 398. дан. Украјински предсjедник Володимир Зеленски позвао је кинеског предсједника Сија Ђинпинга да посјети Украјину и нагласио да „побједа његове земље у рату са Русијом у највећој мјери зависи од помоћи која стиже од САД и западних савезника".Руска амбасада у Сједињеним Америчким Државама оптужила је данас америчке медије да покушавају да умање штетне информације о умијешаности обавјештајних служби САД у прошлогодишње експлозије на „Сјеверном току“.

Шеф ИАЕА стигао у нуклеарну електрану Запорожје: Ситуација се не поправља

Директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси стигао је у град Енергодар и нуклеарну електрану Запорожје како би се уверио у ситуацију у нуклеарној електрани.

Он је у тај град стигао у друштву саветника генералног директора Росенергоатома Рената Корче, преносе Риа Новости.

Гроси је новинарима рекао да су борбе у близини Запорошке електране све интензивније и да се ситуација не поправља и додао да ИАЕА размишља о новом концепту заштите нуклеарне електране који предвиђа сужавање безбjедносне зоне.

"Развијамо концепт који је осмишљен да заштити електрану више на локалном нивоу", саопштио је Гроси.

Амерички институт:Вагнер напредује у Бахмуту, заузео комплекс АЗОМ

Снаге приватне паравојне компаније Вагнер, која за Москву ратује у Украјини, вјероватно су заузеле индустријски комплекс на сjеверу Бахмута, док настављају да освајају град око којег се мjесецима воде жестоке борбе, преноси Њузвик.

Снаге Вагнер групе вjероватно су заузеле индустријски комплекс АЗОМ у сjеверном Бахмуту и настављају напредовање, јавља амерички Институт за проучавање рата (ISW).

-Руски блогери јавили су да су 28.марта Вагнерови борци заузели комплекс АЗОМ и раде на чишћењу подручја од преосталих украјинских снага - саопштио је ISW.

Снимак објављен 26.марта приказују руске новинаре како се крећу по територији комплекса, што указује на то да Вагнер вjероватно контролише довољно електране да медији могу тамо да буду релативно сигурни.

Руски новинари су додатно посjетили АЗОМ 28. марта и извијестили да су се борбе преселиле у индустријску зону јужно од АЗОМ-а, наводи Њузвик.

-Плаћеници ће вјероватно консолидовати добитке на сјеверу и центру града и напредовати даље ка центру града и проширити зону контроле на запад -саопштио је ISW, а ове тврдње су поткријепљене геолоцираним визуелним доказима.

Амерички истраживачки центар саопштио је да су руске снаге оствариле територијални напредак од пет одсто током прошле нејдеље и да сада контролишу око двије трећине (65 одсто) Бахмута.

Групу Вагнер предводи бизнисмен Јевгениј Пригожин, који је више пута критиковао руски војни врх због његовог деловања током рата.Пољански: Гутерeш да покрене арбитражни процес

Русија рачуна на генералног секретара УН Антонија Гутереса да ће почети са арбитражним процедурама са Америком због непрестаног одбијања да изда визе руским дипломатама да би присуствовали догађајима у сједишту УН, изјавио је замјеник сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.

-Генерални секретар треба да то учини и ми још рачунамо на то да ће моћи да покрене ову процедуру. Мислимо да има све неопходне елементе да то и уради. Проблеми се тренутно гомилају и не рјешавају се на начин на који би требало - нагласио је Пољански.

Према његовим ријечима, не постоји конкретан механизам према којем Гутерес то мора да учини и да све зависи од њега.

Пољански је истакао да је Гутерес мудра особа и на челу је свјетске организације, тако да сматра да ће пронаћи најбољи тренутак.

Он је изразио наду да ће Гутерес учинити што је прије могуће.

Пољански је додао да се проблеми са дипломатским визама не дешавају само Русији већ и другим државама.

Шеф правне канцеларије руске мисије у УН Сергеј Леонидченко рекао је прошле седмице да Москва тражи хитно покретање арбитраже између Америке и УН пошто Вашингтон крши своје обавезе као земља у којој је сједиште свјетске организације и одгађа одобрење виза руским дипломатама.

Зеленски позива Сија да посјети Украјину

Украјински предсjедник Володимир Зеленски позвао је кинеског предсједника Сија Ђинпинга да посјети Украјину и нагласио да „побједа његове земље у рату са Русијом у највећој мјери зависи од помоћи која стиже од САД и западних савезника".

Зеленски је посјетио сјеверни регион Суми и тако наставио обилазак делова земље који су претрпјели већу штету у сукобу са Русијом, а у интервјуу за АП, чији су новинари пратили Зеленског на овом путу, он је упутио позив кинеском предсједнику да посјети Украјину.

-Спремни смо да га видимо овдје. Желим да разговарам са њим. Имао сам контакт са њим пијре руске агресије, али дуже од једне године нисмо разговарали - рекао је Зеленски.

Кинески предсједник Си разговарао је са руским предсједником Владимиром Путином у Москви прошле недјеље, а Пекинг је недавно објавио документ који је позвао на наставак мировних преговора, укидање једностраних санкција и изразио противљење употреби нуклеарног оружја.

Зеленски је сугерисао да је Путинова најава, убрзо након посјете Сија, да ће премјестити тактичко нуклеарно оружје у Бјелорусију, ближе територији НАТО, имало за циљ да скрене тему од чињенице да посјета кинеског предсједника није прошла добро.

Путин је саопштио да је тај потез изазван одлуком Британије да Украјини обезбиједи више муниције са осиромашеним уранијумом.

Украјински предсједник је рекао да упркос нуклеарним провокацијама Москве вјерује да руски лидер није спреман да употријеби бомбу. Зеленски је за АП рекао и да је сјвестан да успјех његове земље у рату, у великој мјери зависи од међународне војне подршке, посебно из САД и Западне Европе. Али, неки политичари у САД, укључујући републиканца Доналда Трампа, бившег америчког предсједника и актуелног кандидата за 2024, постављају питање да ли Вашингтон треба да настави да испоручује Украјини милијарде долара војне помоћи, наводи АП. Трампов највјероватнији републикански ривал, гувернер Флориде Рон Десантис, такође је сугерисао да одбрана Украјине, у „територијалном спору” са Русијом, није значајан приоритет америчке националне безбједности. Зеленски током интервјуа није поменуо директно Трампа или било ког другог републиканског политичара, али је рекао да се брине да би смјена политичких снага у Вашингтону могла да утиче на рат.

-САД заиста разумију да ако престану да нам помажу, нећемо побиједити -рекао је он за АП.

Зеленски се током обиласка састао са званичницима и локалним становништвом у два града региона Суми и са украјинским трупама на непознатој локацији у близини границе са Русијом. Он је посјетио градове Октирка, гдје су се прошле године водиле жестоке битке и Тростјанец, који су Руси држали мјесец дана након напада, али су га украјинске снаге поново заузеле 26. марта 2022, преноси АП.

Из кабинета украјинског предсједника саопштено је да је Зеленски такође обишао јединице граничара на непознатој локацији на граници са Русијом. Путовање Зеленског услиједило је послије посјета у протеклих седам дана областима Херсона и Харкова, чији су дијелови прошле године ослобођени од руских снага , као и линији фронта у близини Бахмута, али и Запорожје на југу.

Руска амбасада: Амерички медији заташкавају информације о експлозијама на „Сјеверном току“

Руска амбасада у Сједињеним Америчким Државама оптужила је данас америчке медије да покушавају да умање штетне информације о умијешаности обавјештајних служби САД у прошлогодишње експлозије на „Сјеверном току“, као и да заташкавају проблем огромне штете по животну средину због тих инцидената.

 У саопштењу се наводи да није рујеч само о великим цурењима горива због експлозија за које се вјерује да су саботажа, већ да пријетњу “невиђеном еколошком катастрофом и непоправљивом штетом за државе региона”, представља и то што се на дну Балтичког мора налазе стотине хиљада комада муниције са токсичним хемијским супстанцама које су потопљене послије Другог свјетског рата.

Амбасада критикује наводе Бијеле куће да су независне истраге експлозија на „Сјеверном току 1 и 2“ које воде европске земље довољне. То, како се наводи, представља „очигледан покушај америчких власти да се сакрију иза акција савезника”, преноси Тасс.

Тврди се и да Вашингтон жели да учини све што је могуће како би зауставио “непристрасне напоре на утврђивању правих околности саботаже” и спријечио да процуре информације о, како се наводи, вјероватној директној умијешаности америчких обавјештајних служби у организовању „злочина вијека против критичне инфраструктуре у Балтичком мору”.

 Експлозије су се догодиле 26. септембра 2022. године. Њемачка, Данска и Шведска су се изјасниле да не искључују саботажу, а истраге су још у току. Руски предсједник Владимир Путин назвао је инциденте “очигледним терористичким нападом”.

Верешчук позвала Русе да „не усвајају дjецу украдену из Украјине“

Замjеница украјинског премијера Ирина Верешчук позвала је Русе „а не усвајају дjецу за коју је рекла да су „украдена у Украјини током рата и депортована у Русију“.

Верешчук је на свом Телеграм каналу навела да су сирочад „украдена у Украјини“ и да су наводно дата на усвајање у Русији.

Додала је да „снажно препоручује руским грађанима да не усвајају укрјаинску сирочад "која су незаконито одведена из привремено окупиране територије Украјине“, преноси Ројтерс.

-Још једном подсjећам све руске такозване „усвојитеље“ и „старатељe“: прijе или касније ћете морати да одговарате - написала је  Верешчук, која је задужена за социјална питања.

Према подацима украјинског Министарства за интеграцију окупираних територија, 19.514 украјинске дjеце тренутно се води као незаконито депортовано.

Међународни кривични суд (МКС) издао је средином марта налог за хапшење руског предсjедника Владимира Путина и омбудсмана Русије за права деце Марије Лвове Белове, оптуживши их за наводну незакониту депортацијеу дjеце из Украјине у Русију.

Блинкен: Руски рат против Украјине пријетња свјетском поретку

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас да је циљ предсједника Русије Владимира Путина „ да избрише идентитет Украјине као независне, суверене нације и апсорбује га у Русију“.

-Овај рат је напад не само на Украјину, већ и на међународни поредак заснован на правилима који настоји да одбрани међународни мир и стабилност и да подржи, према Повељи Уједињених нација, „једнака права мушкараца и жена и великих и малих народа - истакао је Блинкен на виртуелној панел сесији на тему „Праведан и трајни мир у Украјини“, уочи сутрашњег отварања другог Самита за демократију.

Он је рекао и да „жртве руске агресије нису само Украјинци већ људи широм свијета“, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

-Да би мир био праведан, он мора подржавати принципе у срцу Повеље УН - суверенитет, територијални интегритет, независност. А да би мир био трајан, мора да обезбиједи да Русија не може да се одмори и оспособи своје трупе, а затим да поново покрене рат у времену које је за њу повољније - поручио је амерички државни секретар и додао да није ријеч само о будућности Украјине, већ и о будућности међународног поретка.

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба изјавио је да „Русија има за циљ да уништи свјетски поредак заснован на међународном праву и Повељи УН“.

-Украјински народ ће прихватити мир само ако гарантује потпуни прекид руске агресије, потпуно повлачење руских трупа са украјинске територије и обнављање територијалног интегритета наше државе у међународно признатим границама - поручио је украјински министар, напомињући да је тај мировни план признат и одобрен и у Генералној скупштини Уједињених нација.

Како је додао, „Русија прибјегава нуклеарним уцјенама и пријетњама, као и пријетњама по еколошку и енергетску стабилност и безбједност хране, а агресију прате гнусни злочини, при чему се вјерује да је у Мариупољу убијено више десетина хиљада цивила“.

Министар спољних послова Италије Антонио Тајани истакао је да је Италија  снажно ангажована у подршци Украјини, али и на заустављању руског утицаја на Западном Балкану и у Африци.

Министар спољних послова Израела Ели Коен истакао је да је рат у Украјини изазов стабилности и свјетском поретку, али да не треба занемарити опасности као што је иранска умијешаност у рат.

Шефица дипломатије Француске Катрин Колона позвала је Европски савјет да ради на јачању заштите дјеце у Украјини.

Рогов: Генерални директор ИАЕА Гроси посјетиће данас нуклеарку у Запорожју

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси посјетиће данас Запорошку нуклеарну електрану (ЗНПП), рекао је за РИА Новости предсједник покрета „Ми смо заједно са Русијом“ и члан Главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Рафаел Гроси изјавио је у уторак да покушава да посредује у договору о мјерама заштите украјинске нуклеарне електране Запорожје коју је окупирала Русија, истакавши да је прилагодио своје приједлоге у настојању да се постигне "искорак у преговорима".

Гроси је додао да се раније залагао за стварање сигурносне зоне око НЕ Запорожје како би се спријечила могућа нуклеарна катастрофа коју могу да изазову узајамна гранатирања руске и украјинске стране, пренио је Ројтерс.

-Међутим, уносимо одређене измјене и прилагођавамо приједлоге које стављамо на преговарачки сто - рекао је Гроси и изразио увјерење да је могуће успоставити "некакву заштиту".

Он је предочио да није ријеч о концепту територијалне заштите већ о идеји да се уведу правила о томе шта би у том подручју требало сваки поједнац да чини како би се избјегла нуклерана катастрофа.

ИАЕА је више пута истицала потребу стварања зоне безбједности око ЗНПП.

Раније је ИАЕА саопштила да ће Гроси ове недјеље обићи нуклеарну електрану у Запорожју.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана