Šef IAEA stigao u nuklearnu elektranu Zaporožje: Situacija se ne popravlja

GS/Agencije
Šef IAEA stigao u nuklearnu elektranu Zaporožje: Situacija se ne popravlja

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini ušao je u 398. dan. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je kineskog predsjednika Sija Đinpinga da posjeti Ukrajinu i naglasio da „pobjeda njegove zemlje u ratu sa Rusijom u najvećoj mjeri zavisi od pomoći koja stiže od SAD i zapadnih saveznika".Ruska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama optužila je danas američke medije da pokušavaju da umanje štetne informacije o umiješanosti obavještajnih službi SAD u prošlogodišnje eksplozije na „Sjevernom toku“.

Šef IAEA stigao u nuklearnu elektranu Zaporožje: Situacija se ne popravlja

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi stigao je u grad Energodar i nuklearnu elektranu Zaporožje kako bi se uverio u situaciju u nuklearnoj elektrani.

On je u taj grad stigao u društvu savetnika generalnog direktora Rosenergoatoma Renata Korče, prenose Ria Novosti.

Grosi je novinarima rekao da su borbe u blizini Zaporoške elektrane sve intenzivnije i da se situacija ne popravlja i dodao da IAEA razmišlja o novom konceptu zaštite nuklearne elektrane koji predviđa sužavanje bezbjednosne zone.

"Razvijamo koncept koji je osmišljen da zaštiti elektranu više na lokalnom nivou", saopštio je Grosi.

Američki institut:Vagner napreduje u Bahmutu, zauzeo kompleks AZOM

Snage privatne paravojne kompanije Vagner, koja za Moskvu ratuje u Ukrajini, vjerovatno su zauzele industrijski kompleks na sjeveru Bahmuta, dok nastavljaju da osvajaju grad oko kojeg se mjesecima vode žestoke borbe, prenosi Njuzvik.

Snage Vagner grupe vjerovatno su zauzele industrijski kompleks AZOM u sjevernom Bahmutu i nastavljaju napredovanje, javlja američki Institut za proučavanje rata (ISW).

-Ruski blogeri javili su da su 28.marta Vagnerovi borci zauzeli kompleks AZOM i rade na čišćenju područja od preostalih ukrajinskih snaga - saopštio je ISW.

Snimak objavljen 26.marta prikazuju ruske novinare kako se kreću po teritoriji kompleksa, što ukazuje na to da Vagner vjerovatno kontroliše dovoljno elektrane da mediji mogu tamo da budu relativno sigurni.

Ruski novinari su dodatno posjetili AZOM 28. marta i izvijestili da su se borbe preselile u industrijsku zonu južno od AZOM-a, navodi Njuzvik.

-Plaćenici će vjerovatno konsolidovati dobitke na sjeveru i centru grada i napredovati dalje ka centru grada i proširiti zonu kontrole na zapad -saopštio je ISW, a ove tvrdnje su potkrijepljene geolociranim vizuelnim dokazima.

Američki istraživački centar saopštio je da su ruske snage ostvarile teritorijalni napredak od pet odsto tokom prošle nejdelje i da sada kontrolišu oko dvije trećine (65 odsto) Bahmuta.

Grupu Vagner predvodi biznismen Jevgenij Prigožin, koji je više puta kritikovao ruski vojni vrh zbog njegovog delovanja tokom rata.Poljanski: Gutereš da pokrene arbitražni proces

Rusija računa na generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da će početi sa arbitražnim procedurama sa Amerikom zbog neprestanog odbijanja da izda vize ruskim diplomatama da bi prisustvovali događajima u sjedištu UN, izjavio je zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

-Generalni sekretar treba da to učini i mi još računamo na to da će moći da pokrene ovu proceduru. Mislimo da ima sve neophodne elemente da to i uradi. Problemi se trenutno gomilaju i ne rješavaju se na način na koji bi trebalo - naglasio je Poljanski.

Prema njegovim riječima, ne postoji konkretan mehanizam prema kojem Guteres to mora da učini i da sve zavisi od njega.

Poljanski je istakao da je Guteres mudra osoba i na čelu je svjetske organizacije, tako da smatra da će pronaći najbolji trenutak.

On je izrazio nadu da će Guteres učiniti što je prije moguće.

Poljanski je dodao da se problemi sa diplomatskim vizama ne dešavaju samo Rusiji već i drugim državama.

Šef pravne kancelarije ruske misije u UN Sergej Leonidčenko rekao je prošle sedmice da Moskva traži hitno pokretanje arbitraže između Amerike i UN pošto Vašington krši svoje obaveze kao zemlja u kojoj je sjedište svjetske organizacije i odgađa odobrenje viza ruskim diplomatama.

Zelenski poziva Sija da posjeti Ukrajinu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je kineskog predsjednika Sija Đinpinga da posjeti Ukrajinu i naglasio da „pobjeda njegove zemlje u ratu sa Rusijom u najvećoj mjeri zavisi od pomoći koja stiže od SAD i zapadnih saveznika".

Zelenski je posjetio sjeverni region Sumi i tako nastavio obilazak delova zemlje koji su pretrpjeli veću štetu u sukobu sa Rusijom, a u intervjuu za AP, čiji su novinari pratili Zelenskog na ovom putu, on je uputio poziv kineskom predsjedniku da posjeti Ukrajinu.

-Spremni smo da ga vidimo ovdje. Želim da razgovaram sa njim. Imao sam kontakt sa njim pijre ruske agresije, ali duže od jedne godine nismo razgovarali - rekao je Zelenski.

Kineski predsjednik Si razgovarao je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi prošle nedjelje, a Peking je nedavno objavio dokument koji je pozvao na nastavak mirovnih pregovora, ukidanje jednostranih sankcija i izrazio protivljenje upotrebi nuklearnog oružja.

Zelenski je sugerisao da je Putinova najava, ubrzo nakon posjete Sija, da će premjestiti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju, bliže teritoriji NATO, imalo za cilj da skrene temu od činjenice da posjeta kineskog predsjednika nije prošla dobro.

Putin je saopštio da je taj potez izazvan odlukom Britanije da Ukrajini obezbijedi više municije sa osiromašenim uranijumom.

Ukrajinski predsjednik je rekao da uprkos nuklearnim provokacijama Moskve vjeruje da ruski lider nije spreman da upotrijebi bombu. Zelenski je za AP rekao i da je sjvestan da uspjeh njegove zemlje u ratu, u velikoj mjeri zavisi od međunarodne vojne podrške, posebno iz SAD i Zapadne Evrope. Ali, neki političari u SAD, uključujući republikanca Donalda Trampa, bivšeg američkog predsjednika i aktuelnog kandidata za 2024, postavljaju pitanje da li Vašington treba da nastavi da isporučuje Ukrajini milijarde dolara vojne pomoći, navodi AP. Trampov najvjerovatniji republikanski rival, guverner Floride Ron Desantis, takođe je sugerisao da odbrana Ukrajine, u „teritorijalnom sporu” sa Rusijom, nije značajan prioritet američke nacionalne bezbjednosti. Zelenski tokom intervjua nije pomenuo direktno Trampa ili bilo kog drugog republikanskog političara, ali je rekao da se brine da bi smjena političkih snaga u Vašingtonu mogla da utiče na rat.

-SAD zaista razumiju da ako prestanu da nam pomažu, nećemo pobijediti -rekao je on za AP.

Zelenski se tokom obilaska sastao sa zvaničnicima i lokalnim stanovništvom u dva grada regiona Sumi i sa ukrajinskim trupama na nepoznatoj lokaciji u blizini granice sa Rusijom. On je posjetio gradove Oktirka, gdje su se prošle godine vodile žestoke bitke i Trostjanec, koji su Rusi držali mjesec dana nakon napada, ali su ga ukrajinske snage ponovo zauzele 26. marta 2022, prenosi AP.

Iz kabineta ukrajinskog predsjednika saopšteno je da je Zelenski takođe obišao jedinice graničara na nepoznatoj lokaciji na granici sa Rusijom. Putovanje Zelenskog uslijedilo je poslije posjeta u proteklih sedam dana oblastima Hersona i Harkova, čiji su dijelovi prošle godine oslobođeni od ruskih snaga , kao i liniji fronta u blizini Bahmuta, ali i Zaporožje na jugu.

Ruska ambasada: Američki mediji zataškavaju informacije o eksplozijama na „Sjevernom toku“

Ruska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama optužila je danas američke medije da pokušavaju da umanje štetne informacije o umiješanosti obavještajnih službi SAD u prošlogodišnje eksplozije na „Sjevernom toku“, kao i da zataškavaju problem ogromne štete po životnu sredinu zbog tih incidenata.

 U saopštenju se navodi da nije ruječ samo o velikim curenjima goriva zbog eksplozija za koje se vjeruje da su sabotaža, već da prijetnju “neviđenom ekološkom katastrofom i nepopravljivom štetom za države regiona”, predstavlja i to što se na dnu Baltičkog mora nalaze stotine hiljada komada municije sa toksičnim hemijskim supstancama koje su potopljene poslije Drugog svjetskog rata.

Ambasada kritikuje navode Bijele kuće da su nezavisne istrage eksplozija na „Sjevernom toku 1 i 2“ koje vode evropske zemlje dovoljne. To, kako se navodi, predstavlja „očigledan pokušaj američkih vlasti da se sakriju iza akcija saveznika”, prenosi Tass.

Tvrdi se i da Vašington želi da učini sve što je moguće kako bi zaustavio “nepristrasne napore na utvrđivanju pravih okolnosti sabotaže” i spriječio da procure informacije o, kako se navodi, vjerovatnoj direktnoj umiješanosti američkih obavještajnih službi u organizovanju „zločina vijeka protiv kritične infrastrukture u Baltičkom moru”.

 Eksplozije su se dogodile 26. septembra 2022. godine. Njemačka, Danska i Švedska su se izjasnile da ne isključuju sabotažu, a istrage su još u toku. Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je incidente “očiglednim terorističkim napadom”.

Vereščuk pozvala Ruse da „ne usvajaju djecu ukradenu iz Ukrajine“

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk pozvala je Ruse „a ne usvajaju djecu za koju je rekla da su „ukradena u Ukrajini tokom rata i deportovana u Rusiju“.

Vereščuk je na svom Telegram kanalu navela da su siročad „ukradena u Ukrajini“ i da su navodno data na usvajanje u Rusiji.

Dodala je da „snažno preporučuje ruskim građanima da ne usvajaju ukrjainsku siročad "koja su nezakonito odvedena iz privremeno okupirane teritorije Ukrajine“, prenosi Rojters.

-Još jednom podsjećam sve ruske takozvane „usvojitelje“ i „staratelje“: prije ili kasnije ćete morati da odgovarate - napisala je  Vereščuk, koja je zadužena za socijalna pitanja.

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva za integraciju okupiranih teritorija, 19.514 ukrajinske djece trenutno se vodi kao nezakonito deportovano.

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je sredinom marta nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i ombudsmana Rusije za prava dece Marije Lvove Belove, optuživši ih za navodnu nezakonitu deportacijeu djece iz Ukrajine u Rusiju.

Blinken: Ruski rat protiv Ukrajine prijetnja svjetskom poretku

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je cilj predsjednika Rusije Vladimira Putina „ da izbriše identitet Ukrajine kao nezavisne, suverene nacije i apsorbuje ga u Rusiju“.

-Ovaj rat je napad ne samo na Ukrajinu, već i na međunarodni poredak zasnovan na pravilima koji nastoji da odbrani međunarodni mir i stabilnost i da podrži, prema Povelji Ujedinjenih nacija, „jednaka prava muškaraca i žena i velikih i malih naroda - istakao je Blinken na virtuelnoj panel sesiji na temu „Pravedan i trajni mir u Ukrajini“, uoči sutrašnjeg otvaranja drugog Samita za demokratiju.

On je rekao i da „žrtve ruske agresije nisu samo Ukrajinci već ljudi širom svijeta“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

-Da bi mir bio pravedan, on mora podržavati principe u srcu Povelje UN - suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost. A da bi mir bio trajan, mora da obezbijedi da Rusija ne može da se odmori i osposobi svoje trupe, a zatim da ponovo pokrene rat u vremenu koje je za nju povoljnije - poručio je američki državni sekretar i dodao da nije riječ samo o budućnosti Ukrajine, već i o budućnosti međunarodnog poretka.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da „Rusija ima za cilj da uništi svjetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i Povelji UN“.

-Ukrajinski narod će prihvatiti mir samo ako garantuje potpuni prekid ruske agresije, potpuno povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije i obnavljanje teritorijalnog integriteta naše države u međunarodno priznatim granicama - poručio je ukrajinski ministar, napominjući da je taj mirovni plan priznat i odobren i u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Kako je dodao, „Rusija pribjegava nuklearnim ucjenama i prijetnjama, kao i prijetnjama po ekološku i energetsku stabilnost i bezbjednost hrane, a agresiju prate gnusni zločini, pri čemu se vjeruje da je u Mariupolju ubijeno više desetina hiljada civila“.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani istakao je da je Italija  snažno angažovana u podršci Ukrajini, ali i na zaustavljanju ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu i u Africi.

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen istakao je da je rat u Ukrajini izazov stabilnosti i svjetskom poretku, ali da ne treba zanemariti opasnosti kao što je iranska umiješanost u rat.

Šefica diplomatije Francuske Katrin Kolona pozvala je Evropski savjet da radi na jačanju zaštite djece u Ukrajini.

Rogov: Generalni direktor IAEA Grosi posjetiće danas nuklearku u Zaporožju

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi posjetiće danas Zaporošku nuklearnu elektranu (ZNPP), rekao je za RIA Novosti predsjednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ i član Glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Rafael Grosi izjavio je u utorak da pokušava da posreduje u dogovoru o mjerama zaštite ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje koju je okupirala Rusija, istakavši da je prilagodio svoje prijedloge u nastojanju da se postigne "iskorak u pregovorima".

Grosi je dodao da se ranije zalagao za stvaranje sigurnosne zone oko NE Zaporožje kako bi se spriječila moguća nuklearna katastrofa koju mogu da izazovu uzajamna granatiranja ruske i ukrajinske strane, prenio je Rojters.

-Međutim, unosimo određene izmjene i prilagođavamo prijedloge koje stavljamo na pregovarački sto - rekao je Grosi i izrazio uvjerenje da je moguće uspostaviti "nekakvu zaštitu".

On je predočio da nije riječ o konceptu teritorijalne zaštite već o ideji da se uvedu pravila o tome šta bi u tom području trebalo svaki pojednac da čini kako bi se izbjegla nuklerana katastrofa.

IAEA je više puta isticala potrebu stvaranja zone bezbjednosti oko ZNPP.

Ranije je IAEA saopštila da će Grosi ove nedjelje obići nuklearnu elektranu u Zaporožju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana