Сукоб у Украјини: Медведев: Нећемо дозволити да избије трећи свјетски рат

ГС/АГЕНЦИЈЕ
Сукоб у Украјини: Медведев: Нећемо дозволити да избије трећи свјетски рат

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини ушао је у 83. дан. У Маријупољу је почела евакуација војника из жељезаре "Азовстаљ", саопштио је Кијев. Министарство одбране РФ објавило је снимак предаје бораца из Азовстаља. Серија експлозија потресла је Лавов, рекао је свједок из тог града за Ројтерс.

21:00 Медведев: Нећемо дозволити да избије трећи свјетски рат

Русија неће дозволити да избије трећи свјетски рат, али је у стању да упути моментални и “суперснажни” одговор у случају да буде нападнута, рекао је данас замјеник предсједника Руског савјета безбједности Дмитриј Медведев.
Он је рекао да се нуклеарни штит Русије састоји од најсавременијег арсенала и поузданог наоружања које “хлади амбиције оних који су спремни да покрену трећи свјетски рат на своју или нечију туђу руку”, пренио је ТАСС.

“Ми нећемо дозволити ову ситуацију, али смо приморани да увијек кажемо и подсјетимо да у случају напада на нашу земљу можемо да упутимо моменталан и суперснажан одговор у одбијемо било коју агресију која пријети нашој земљи”, додао је руски званичник.

Медведев је изјавио да је руској науци потребна подршка у условима санкција и да ће бити повећан увоз замјенских и покренута производња домаћих рјешења, као и обука специјалиста високог потенцијала.

Он је додао да се у то морају укључити велике државне корпорације и приватне компаније као муштерије и организатори.

Медведев је изјавио да је Русија спремна за научну сарадњу са пријатељским земљама.  

16:50 Ројтерс: Седам аутобуса са војницима Украјине напустило Азовстаљ

Најмање седам аутобуса са украјинским борцима, који су се предали, напустило је данас челичану Азовстаљ, у пратњи проруских оружаних снага, јавља Ројтерс позивајући се на очевице.

Неки од њих изгледају као да нису рањени, додаје Ројтерсов очевидац.

Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков раније данас је рекао да је више од 265 милитаната "националистичке јединице Азов" и украјинских војника, који су се крили у челичани Азовстаљ у Маријупољу, положило оружје и предало се.

Украјинска војска саопштила је да се ради на евакуацији преосталих бораца из челицане Азовстаљ у Маријупољу, циме би Русија преузела потпуну контролу над тим градом.

16:30 Тужилаштво: Прогласити "Пук азов" за терористичку организацију

- Канцеларија Државног тужиоца Русије затражила је од Врховног суда да прогласи украјински пук Азов за "терористичку организацију", јавио је Интерфакс цитирајући веб-сајт Министарства правде.
Врховни суд Русије разматраће овај случај 26. маја, наводи се у агенцијском извјештају.
"Спутњик" преноси да је ово "фашистички пук" чије ознаке садрже исте симболе какве су имале "вафен СС" јединице у Другом свјетском рату и да је пук укључен у састав украјинске војске након државног удара на Тргу Мајдан 2014. године, који су подржали САД и ЕУ.

14.40 -  Лавров: ЕУ се постепено спаја са НАТО и то не крије

Након што је Олаф Шолц дошао на власт Берлин је изгубио све знаке своје независности, оцијенио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Након што је актуелна влада дошла на власт Њемачка је изгубила посљедње знаке независности", поручио је шеф руске дипломатије, преноси агенција ТАСС.

Према његовим ријечима, у Европској унији једино француски предсједник Емануел Макрон покушава да говори о стратешкој аутономији Уније.

"ЕУ се постепено спаја са НАТО. Штавише, то не крије", казао је Лавров.


14.30 - Подољак: Обустављени преговори Русије и Украјине

 Руско-украјински преговори су обустављени, али то не значи да двије стране на крају неће сјести за проговарачки сто, каже савјетник украјинског предсједника Михаил Подољак.

"Данас је преговарачки процес суспендован", рекао је Подољак, а преноси украјински Униан.


14.10 -  ЕК: Рачунима у рубљама биле би прекршене санкције Москви

Отварањем рачуна у рубљама у руској банци за плаћање гаса биле би прекршене санкције против Москве, саопштио је данас портпарол Европске комисије.

Ово је саопштено дан након што је Брисел објавио ажуриране смјернице о томе како компаније могу легално да наставе да купују руске енергенте, а с обзиром да су многе земље и компаније тражиле да им се појасни како да се понашају након одлуке Москве да страни купци морају да плаћају гас у рубљама, преноси Ројтерс.

У ажурираним смерницама ЕК је потврдила савјет да санкције ЕУ не спречавају компаније да отворе рачун у одређеној банци и да могу да плаћају руски гас у валути договореној у постојећим уговорима, уз напомену да су скоро сви уговори о снабдијевању које компаније из ЕУ имају са руским гасним гигантом Гаспромом у еврима или доларима.


13.51 -  Русија се повлачи из Савjета држава Балтичког мора

 Русија је обавестила чланове Савjета држава Балтичког мора да се повлачи из те међувладине организације, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Из министарства наводе да је таква одлука донијета као одговор на "непријатељске акције", преносе РИА Новости.

Министарство напомиње да повлачење из Савјета држава Балтичког мора неће утицати на присуство Русије у региону и поручује да су "покушаји да се Русија истисне са Балтика осуђени на пропаст".

Савет држава Балтичког мора је регионална, међувладина организација земаља око Балтичког мора, као и Исланда и Норвешке.


13.41 -  Кијев: У напад на Черниговску област 8 жртава, 12 рањених

Најмање осам особа је погинуло, а 12 је рањено у ваздушном нападу Русије на село Десна у Черниговској области на сјеверу Украјине, саопштила је регинална служба за ванредне ситуације. Огласио се и гувернер Вјачеслав Чаус, који није прецизирао колико је повријеђених и погинулих, већ је само навео да је више Украјинаца повријеђено, а да се претпоставља да има и мртвих, додаје BBC.

Он је на снимку на Фејсбуку оптужио Русију да је испалила четири ракете, од којих су двије погодиле објекте у селу, али није прецизирао да ли су то стамбене зграде или индустријски објекти. BBC  наводи да није могао независно да потврди ове наводе.


13.35 - Песков: Украјинци братски народ, али им се предуго испира мозак
Украјинци су за Русију братски народ, талентовани и мирни људи, али им се предуго испира мозак, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Песков је говорио током образовне маратонске конференције "Нови хоризонти" у организацији руског друштва "Знање". ОПШИРНИЈЕ


13.15 -  Савјетник Зеленског: Браниоци Маријупоља промијенили ток рата

Украјински браниоци Маријупоља промијенили су ток рата са Русијом, издржавши 82 дана опсаде, изјавио је данас савјетник украјинског предсједника Михаил Подољак.

Подољак је навео да су преговори о евакуацији већег броја људи из градске челичане Азовстаљ, последњег бастиона украјинских снага, након вишенедјељне руске опсаде и бомбардовања, тешки, али да постоји нада да ће бити успјешни, преноси Ројтерс.


12.10 -  Русија протјерује двојицу финских дипломата

 Русија је прогласила двојицу финских службеника амбасаде у Москви за персоне нон грата, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Фински амбасадор у Москви данас је позван у руско Министарство спољних послова, гдје му је уручен протест због протјеривања двојице службеника руске амбасаде у Хелсинкију, преноси Интерфакс.

Руски МСП сматра да су неприхватљиве и испоруке оружја Украјини, као и курс конфронтације Финске са Русијом.

Наведено је да је протјеривање финских дипломата одговор Москве на те активности Финске.


11.45 - Министарство одбране Руске Федерације објавило је снимак предаје милитаната са Азовстаља

Министарство одбране Руске Федерације објавило је у уторак, 17. маја видео снимак предаје 265 украјинских милитаната који се налазе у фабрици Азовстаљ Маријупољ, јавља Известија. Међу њима су и војници и борци националистичке јединице Азов (против формације су покренути кривични поступци у Руској Федерацији).


11.40 -  Лавров: Украјина је потрошни материјал за Запад

 Украјина је „потрошни материјал“ за Запад у рату са Русијом, сматра руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Оцијенио је да Украјина никоме није потребна и да је "потрошни материјал" у хибридном свеопштем рату са Руском Федерацијом, преноси РИА Новости.

"То је јавно објављено. (Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност) Јосеп Борел, главни дипломата Европске уније, јавно говори да „у овом рату побједа мора бити постигнута на бојном пољу“, Британци, Американци, предсједници, премијери, министри изјављују да „немамо право да дозволимо да Русија побиједи, да Русија мора да буде поражена“, додао је Лавров.

Према његовим ријечима, Запад је објавио рат и то нипошто није рат између Украјине и Русије, већ између Запада и Русије.


11.23 -  Москва: Уништили смо испоруке оружја из САД и из Европе

Руско министарство одбране саопштило је данас да су њихови пројектили у западном региону Украјине, Лавову, уништили испоруку оружја из САД и из Европе.

Москва је, такође, потврдила раније извјештаје проруских снага на истоку Украјне, да се више од 250 украјинских бораца, који су били опкољени у челичани Азовстаљ у Маријупољу, предало.

Ројтерс додаје да није могао да независно потврди овај извјештај.


11.17 -  Руденко: Украјина се фактички повукла из преговора

 Украјина се фактички повукла из преговарачког процеса са Русијом, изјавио је данас замјеник руског министра спољних послова Андреј Руденко, пише лист Известија.

Према ријечима Руденка, тренутно нема преговора.


11.15 - Лавров: Придруживање Финске и Шведске неће направити велику разлику

Придруживање Финске и Шведске НАТО-у вјероватно неће направити велику разлику, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров.
Он је напоменуо да Финска и Шведска, као и друге неутралне земље, одавно учествују у војним вјежбама Алијансе, јавио је Ројтерс.

"НАТО узима у обзир њихову територију када планира војно напредовање ка истику. Стога у том смислу вјероватно није велика разлика. Хајде да видимо како ће се њихова територија користити у пракси у Сјевероатлантском савезу", рекао је Лавров.


10.52 -  Предало се 265 украјинских војника из Азовстаља

Укупно 265 украјинских војника који се налазе у жељезари "Азовстаљ" у Мариупољу предало се, а 51 борац је рањен, саопштиле су проруске војне формације.

Војска Украјине саопштила је раније данас да ради на евакуацији свих војника из жељезаре у Мариупољу, уступајући Русији контролу над градом, пише Ројтерс.


10.44 - ЛНР: 15-16.000 украјинских војника у "котлу" код Северодоњецка и Лисичанска

Група од 15-16.000 украјинских војника и плаћеника налази се у "котлу" код Северодоњецка и Лисичанска у Луганској Народној Републици, саопштио је помоћник министра унутрашњих послова ЛНР Виталиј Кисељов.

По његовим ријечима, они се баве застрашивањем цивила и уништавањем цивилне инфраструктуре, преноси Спутњик.


10.03 - ДНР: Ослобођено још једно насељено мјесто

Јединице Доњецке Народне Републике ослободиле су још једно насељено мјесто, саопштила је народна милиција ДНР. У питању је Дробишево.

9.44 - Песков: Русија у "олуји", Путин зна куда води земљу

 Портпарол Кремља Дмитриј Песков описао је данас ситуацију у којој се Русија налази као "олују и тренутак истине“, додајући да предсједник Владимир Путин зна куда води државу.

"У ствари, ми сада живимо у условима идеалне олује и тренутка истине, управо те олује и тог тренутка који треба да обезбиједе и заштите наше интересе, како бисте живјели боље, удобније, стабилније и сигурније", рекао је Песков, преноси Интерфакс.

Истакао је да је Москва увјерена да ће све бити у реду, да ће побиједити и остварити све своје циљеве.

"Наш предсједник зна куда води нашу државу, сви видимо какав политички консензус и ниво подршке има наш предсједник - њега подржава цијела земља“, рекао је Песков.

Фото: Риа Новости

9.34 -  Кулеба: НАТО учинио мало за Кијев

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба критиковао је НАТО јер је учинио врло мало у Украјини, у контексту сукоба са Русијом.

Он је у интервјуу за агенцију "Блумберг" похвалио ЕУ, за коју је рекао да је надмашила Алијансу.

"На почетку руске специјалне војне операције/ перцепција је била да је НАТО снажан и да може да реагује и изврши, а да ЕУ може само да изрази забринутост на различитим нивоима", изјавио је Кулеба.

Кулеба је рекао да је руска операција показала да је све потпуно другачије и да НАТО може врло мало да учини, пренио је "Спутњик".

Украјински министар спољних послова истакао је да су одређене земље биле од велике помоћи, јер су Украјини слале оружје и финансијску помоћ, али је нагласио да Алијанса као цјелина није учинила ништа.


8.48 - Ракетни напад у подручју града Ахтирка

Губернатор Сумске области (погранична област са Русијом) Дмитриј Живицки саопштио је да је јутрос изведен ракетни напад у подручју града Ахтирка.

Треба истаћи да се тамо налази полигон 91. пука Националне гарде, преноси Спутњик.


7.46-  Руска војска извела нападе у селу Десна

Руска војска је извела напад на објекте у селу Десна, Черњиговска област, саопштио је губернатор региона Вјачеслав Чаус.

Према прелиминарним подацима, има погинулих и рањених.

Иначе, тамо се налазио велики центар за обуку украјинске војске.

Фото: Спутњик


7.32 - ДНР: Гранатирани цивилни објекти у Доњецку

Украјинска војска је рано јутрос гранатирала цивилне објекте у Доњецку, саопштила је народна милиција Доњецке Народне Републике.

7.15 - Гувернер Курске области: Гранатирано село Алексејевка

Погранично село Алексејевка у Курској области, на западу Русије, на граници са Украјином, гранатирано је рано јутрос, саопштио је гувернер региона Роман Старовојт.

Навео је да су оштећене три приватне куће, школска зграда и један аутомобил. Није било жртава, преноси Интерфакс.

Старовојт је рекао да је гранатирање престало након што су руски граничари одговорили. Истражују се детаљи инцидента.

7.10 - Сенат одлучио да почне испорука помоћи Украјини

Амерички Сенат донио је одлуку да се крене са испоруком помоћи Украјини вриједном 40 милијарди долара, што отвара пут закону који би могао да се изгласана касније ове недјеље, након што су војна и хуманитарна помоћ заустављене због противљења једног републичког сенатора.

Резултат је био 81 према 11, на првом од потенцијална три процедурална гласања која отварају пут за финално усвајање закона о финансирању у Сенату, које је затражила администрација предсједника Џозефа Бајдена, пренео је Ројтерс.

Свих 11 гласова против су од републиканаца.

Представнички дом одобрио је помоћ 10. маја, али је процес паузиран у Сенату након што је сенатор Ренд Пол одбио да одобри брзо гласање.

6.35 - Кличко: Повратак у Кијев још није безбједан

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко поново је апеловао на становнике који су побјегли на безбједније локације да се још не враћају у главни град Украјине.

-Не можемо свима са стопроцентном сигурношћу да гарантујемо безбједност - рекао је Кличко за BBC.

Навео је и да се град "полако враћа у живот" након повлачења руске војске, да се кафићи и барови отварају, али је упозорио да је Кијев и даље "мета руских агресора".

Додао је да се сирене за ваздушну опасност и даље оглашавају и да је ноћни полицијски час и даље на снази.

Према његовој прјоцени, најмање милион становника Кијева који су у том граду живјели прие рата још се није вратило.

6.30 - Серија експлозија у Лавову

Серија експлозија чула се у Лавову, на западу Украјине, јавља Ројтерс позивајући се на очевице.

Нема информација о жртвама, а експлозије су се чуле ноћас, нешто прије један сат.

Агенција наводи да се чуло узастопно осам до 10 експлозија.

6.17 - Шолц: Мир није могућ легализовањем освојених територија

Њемачки канцелар Олаф Шолц одбацио је могућност да би Русија могла да постигне мир са Украјином тако што би легализовала освојене територије у тој земљи.

-Јасно је да Русија има само један излаз из ове ситуације, а то је договор са Украјином - рекао је Шолц за РТЛ.

А договор, како је објаснио, није могућ "диктираним миром" при чему се Украјини унапријед напише да треба да се одрекне своје територије, преноси Билд.

Шолц је додао да се неће поновити случај Крима гдје је рат завршен у смислу да нема пуцања, али је повучена нова граница и гдје само чекају да се све врати у нормалу.

4.10 - Зеленски: Украјини потребни живи хероји

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да Украјина покушава да спасе војнике из челичане „Азовстаљ“.

-Желим да истакнем да су Украјини потребни живи украјински хероји. Ово је наш принцип. Мислим да ће сваки човек разумјети ове ријечи - рекао је Зеленски у видео обраћању.

Он је додао да се нада да ће захваљујући акцијама украјинске војске - Оружаних снага, обавјештајних служби, као и преговарачког тима, Међународног Комитет Црвеног крста и УН, животи украјинских момака бити спасени, објавила је Украјинска правда.

Фото: РиА Новости/Алексеј Куденко

4.05 - Кијев потврдио да је почела евакуација бораца из „Азовстаља“

Замјеница украјинског министра одбране Хана Малијар потврдила је да је у току операција евакуације украјинских бораца из опкољене челичане „Азовстаљ“ у Маријупољу, преноси BBC.

Раније је Ројтерс, позивајући се на изјаве очевица, јавио да је десетак аутобуса са украјинским војницима синоћ напустило „Азовстаљ“.

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да су 53 тешко рањена војника пребачена у медицински објекат у Новоазовску, а да је 211 бораца је хуманитарним коридором евакуисано у Јеленовку, пренио је Укринформ.

Они ће се, како се додаје, са територија које контролишу руске снаге накнадно вратити на територију коју контролише Украјина кроз процедуре размјене ратних заробљеника.

У саопштењу се каже да су команданти јединица у „Азовстаљу“ добили наређење највише војне команде да спасавају животе људи.

Фото: Министарство одбране Руске Федерације

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана