Песков: Украјинци братски народ, али им се предуго испира мозак

Срна
Foto: Архива

МОСКВА- Украјинци су за Русију братски народ, талентовани и мирни људи, али им се предуго испира мозак, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је говорио током образовне маратонске конференције "Нови хоризонти" у организацији руског друштва "Знање".

"Украјинци су веома талентован и миран народ, нама братска нација. Али предуго им се испира мозак, путем телевизије, митинга и изјава њихових лидера. Чак су и ваши вршњаци постали присталице њихове штетне, погубне идеологије", истакао је портпарол Кремља.

Песков је подсјетио да нико није слушао када је Русија покушала да поручи да је ријеч о опасној тенденцији, а онда су почели да од Украјине праве, како је руски предсједник Владимир Путин рекао, "анти-Русију", која је центар мржње усмјерене ка Руској Федерацији.

Портпарол Кремља напоменуо је да се у Украјини 2014. године догодио државни удар, током којег је смијењен предсједник и који је био добро организован, а људи су били изманипулисани као марионете, не само споља, већ и изнутра.

Према његовим ријечима, Украјинци су тада зажмурили на чињеницу да су почели све више да постају "пронацистички народ".

"Ваши вршњаци чак поносно салутирају нацистичким поздравом, као што су то радили фашисти, почели су да величају земљаке који су служили фашистичком режиму током Другог свјетског рата и убијали људе", нагласио је Песков у обраћању учесницима конференције.

Он је рекао и то да су ти људи, уз дозволу својих лидера, ходали са бакљама улицама Кијева и других украјинских градова, те да се појављивало све више таквих особа.

Песков је нагласио да се, у исто вријеме, нису сви Украјинци тако понашали, јавио је ТАСС.

"Заправо, ви и ја сада живимо у `савршеној олуји` и тренутку истине, истој олуји и тренутку који би требали да обезбиједе и заштите наше интересе, да нам учине животе бољим, удобнијим, стабилнијим и безбједнијим", поручио је Песков. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана