Sukob u Ukrajini: Medvedev: Nećemo dozvoliti da izbije treći svjetski rat

GS/AGENCIJE
Sukob u Ukrajini: Medvedev: Nećemo dozvoliti da izbije treći svjetski rat

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini ušao je u 83. dan. U Marijupolju je počela evakuacija vojnika iz željezare "Azovstalj", saopštio je Kijev. Ministarstvo odbrane RF objavilo je snimak predaje boraca iz Azovstalja. Serija eksplozija potresla je Lavov, rekao je svjedok iz tog grada za Rojters.

21:00 Medvedev: Nećemo dozvoliti da izbije treći svjetski rat

Rusija neće dozvoliti da izbije treći svjetski rat, ali je u stanju da uputi momentalni i “supersnažni” odgovor u slučaju da bude napadnuta, rekao je danas zamjenik predsjednika Ruskog savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev.
On je rekao da se nuklearni štit Rusije sastoji od najsavremenijeg arsenala i pouzdanog naoružanja koje “hladi ambicije onih koji su spremni da pokrenu treći svjetski rat na svoju ili nečiju tuđu ruku”, prenio je TASS.

“Mi nećemo dozvoliti ovu situaciju, ali smo primorani da uvijek kažemo i podsjetimo da u slučaju napada na našu zemlju možemo da uputimo momentalan i supersnažan odgovor u odbijemo bilo koju agresiju koja prijeti našoj zemlji”, dodao je ruski zvaničnik.

Medvedev je izjavio da je ruskoj nauci potrebna podrška u uslovima sankcija i da će biti povećan uvoz zamjenskih i pokrenuta proizvodnja domaćih rješenja, kao i obuka specijalista visokog potencijala.

On je dodao da se u to moraju uključiti velike državne korporacije i privatne kompanije kao mušterije i organizatori.

Medvedev je izjavio da je Rusija spremna za naučnu saradnju sa prijateljskim zemljama.  

16:50 Rojters: Sedam autobusa sa vojnicima Ukrajine napustilo Azovstalj

Najmanje sedam autobusa sa ukrajinskim borcima, koji su se predali, napustilo je danas čeličanu Azovstalj, u pratnji proruskih oružanih snaga, javlja Rojters pozivajući se na očevice.

Neki od njih izgledaju kao da nisu ranjeni, dodaje Rojtersov očevidac.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov ranije danas je rekao da je više od 265 militanata "nacionalističke jedinice Azov" i ukrajinskih vojnika, koji su se krili u čeličani Azovstalj u Marijupolju, položilo oružje i predalo se.

Ukrajinska vojska saopštila je da se radi na evakuaciji preostalih boraca iz čelicane Azovstalj u Marijupolju, cime bi Rusija preuzela potpunu kontrolu nad tim gradom.

16:30 Tužilaštvo: Proglasiti "Puk azov" za terorističku organizaciju

- Kancelarija Državnog tužioca Rusije zatražila je od Vrhovnog suda da proglasi ukrajinski puk Azov za "terorističku organizaciju", javio je Interfaks citirajući veb-sajt Ministarstva pravde.
Vrhovni sud Rusije razmatraće ovaj slučaj 26. maja, navodi se u agencijskom izvještaju.
"Sputnjik" prenosi da je ovo "fašistički puk" čije oznake sadrže iste simbole kakve su imale "vafen SS" jedinice u Drugom svjetskom ratu i da je puk uključen u sastav ukrajinske vojske nakon državnog udara na Trgu Majdan 2014. godine, koji su podržali SAD i EU.

14.40 -  Lavrov: EU se postepeno spaja sa NATO i to ne krije

Nakon što je Olaf Šolc došao na vlast Berlin je izgubio sve znake svoje nezavisnosti, ocijenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Nakon što je aktuelna vlada došla na vlast Njemačka je izgubila posljednje znake nezavisnosti", poručio je šef ruske diplomatije, prenosi agencija TASS.

Prema njegovim riječima, u Evropskoj uniji jedino francuski predsjednik Emanuel Makron pokušava da govori o strateškoj autonomiji Unije.

"EU se postepeno spaja sa NATO. Štaviše, to ne krije", kazao je Lavrov.


14.30 - Podoljak: Obustavljeni pregovori Rusije i Ukrajine

 Rusko-ukrajinski pregovori su obustavljeni, ali to ne znači da dvije strane na kraju neće sjesti za progovarački sto, kaže savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak.

"Danas je pregovarački proces suspendovan", rekao je Podoljak, a prenosi ukrajinski Unian.


14.10 -  EK: Računima u rubljama bile bi prekršene sankcije Moskvi

Otvaranjem računa u rubljama u ruskoj banci za plaćanje gasa bile bi prekršene sankcije protiv Moskve, saopštio je danas portparol Evropske komisije.

Ovo je saopšteno dan nakon što je Brisel objavio ažurirane smjernice o tome kako kompanije mogu legalno da nastave da kupuju ruske energente, a s obzirom da su mnoge zemlje i kompanije tražile da im se pojasni kako da se ponašaju nakon odluke Moskve da strani kupci moraju da plaćaju gas u rubljama, prenosi Rojters.

U ažuriranim smernicama EK je potvrdila savjet da sankcije EU ne sprečavaju kompanije da otvore račun u određenoj banci i da mogu da plaćaju ruski gas u valuti dogovorenoj u postojećim ugovorima, uz napomenu da su skoro svi ugovori o snabdijevanju koje kompanije iz EU imaju sa ruskim gasnim gigantom Gaspromom u evrima ili dolarima.


13.51 -  Rusija se povlači iz Savjeta država Baltičkog mora

 Rusija je obavestila članove Savjeta država Baltičkog mora da se povlači iz te međuvladine organizacije, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Iz ministarstva navode da je takva odluka donijeta kao odgovor na "neprijateljske akcije", prenose RIA Novosti.

Ministarstvo napominje da povlačenje iz Savjeta država Baltičkog mora neće uticati na prisustvo Rusije u regionu i poručuje da su "pokušaji da se Rusija istisne sa Baltika osuđeni na propast".

Savet država Baltičkog mora je regionalna, međuvladina organizacija zemalja oko Baltičkog mora, kao i Islanda i Norveške.


13.41 -  Kijev: U napad na Černigovsku oblast 8 žrtava, 12 ranjenih

Najmanje osam osoba je poginulo, a 12 je ranjeno u vazdušnom napadu Rusije na selo Desna u Černigovskoj oblasti na sjeveru Ukrajine, saopštila je reginalna služba za vanredne situacije. Oglasio se i guverner Vjačeslav Čaus, koji nije precizirao koliko je povrijeđenih i poginulih, već je samo naveo da je više Ukrajinaca povrijeđeno, a da se pretpostavlja da ima i mrtvih, dodaje BBC.

On je na snimku na Fejsbuku optužio Rusiju da je ispalila četiri rakete, od kojih su dvije pogodile objekte u selu, ali nije precizirao da li su to stambene zgrade ili industrijski objekti. BBC  navodi da nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode.


13.35 - Peskov: Ukrajinci bratski narod, ali im se predugo ispira mozak
Ukrajinci su za Rusiju bratski narod, talentovani i mirni ljudi, ali im se predugo ispira mozak, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je govorio tokom obrazovne maratonske konferencije "Novi horizonti" u organizaciji ruskog društva "Znanje". OPŠIRNIJE


13.15 -  Savjetnik Zelenskog: Branioci Marijupolja promijenili tok rata

Ukrajinski branioci Marijupolja promijenili su tok rata sa Rusijom, izdržavši 82 dana opsade, izjavio je danas savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak.

Podoljak je naveo da su pregovori o evakuaciji većeg broja ljudi iz gradske čeličane Azovstalj, poslednjeg bastiona ukrajinskih snaga, nakon višenedjeljne ruske opsade i bombardovanja, teški, ali da postoji nada da će biti uspješni, prenosi Rojters.


12.10 -  Rusija protjeruje dvojicu finskih diplomata

 Rusija je proglasila dvojicu finskih službenika ambasade u Moskvi za persone non grata, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Finski ambasador u Moskvi danas je pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, gdje mu je uručen protest zbog protjerivanja dvojice službenika ruske ambasade u Helsinkiju, prenosi Interfaks.

Ruski MSP smatra da su neprihvatljive i isporuke oružja Ukrajini, kao i kurs konfrontacije Finske sa Rusijom.

Navedeno je da je protjerivanje finskih diplomata odgovor Moskve na te aktivnosti Finske.


11.45 - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak predaje militanata sa Azovstalja

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je u utorak, 17. maja video snimak predaje 265 ukrajinskih militanata koji se nalaze u fabrici Azovstalj Marijupolj, javlja Izvestija. Među njima su i vojnici i borci nacionalističke jedinice Azov (protiv formacije su pokrenuti krivični postupci u Ruskoj Federaciji).


11.40 -  Lavrov: Ukrajina je potrošni materijal za Zapad

 Ukrajina je „potrošni materijal“ za Zapad u ratu sa Rusijom, smatra ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ocijenio je da Ukrajina nikome nije potrebna i da je "potrošni materijal" u hibridnom sveopštem ratu sa Ruskom Federacijom, prenosi RIA Novosti.

"To je javno objavljeno. (Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost) Josep Borel, glavni diplomata Evropske unije, javno govori da „u ovom ratu pobjeda mora biti postignuta na bojnom polju“, Britanci, Amerikanci, predsjednici, premijeri, ministri izjavljuju da „nemamo pravo da dozvolimo da Rusija pobijedi, da Rusija mora da bude poražena“, dodao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Zapad je objavio rat i to nipošto nije rat između Ukrajine i Rusije, već između Zapada i Rusije.


11.23 -  Moskva: Uništili smo isporuke oružja iz SAD i iz Evrope

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su njihovi projektili u zapadnom regionu Ukrajine, Lavovu, uništili isporuku oružja iz SAD i iz Evrope.

Moskva je, takođe, potvrdila ranije izvještaje proruskih snaga na istoku Ukrajne, da se više od 250 ukrajinskih boraca, koji su bili opkoljeni u čeličani Azovstalj u Marijupolju, predalo.

Rojters dodaje da nije mogao da nezavisno potvrdi ovaj izvještaj.


11.17 -  Rudenko: Ukrajina se faktički povukla iz pregovora

 Ukrajina se faktički povukla iz pregovaračkog procesa sa Rusijom, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko, piše list Izvestija.

Prema riječima Rudenka, trenutno nema pregovora.


11.15 - Lavrov: Pridruživanje Finske i Švedske neće napraviti veliku razliku

Pridruživanje Finske i Švedske NATO-u vjerovatno neće napraviti veliku razliku, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
On je napomenuo da Finska i Švedska, kao i druge neutralne zemlje, odavno učestvuju u vojnim vježbama Alijanse, javio je Rojters.

"NATO uzima u obzir njihovu teritoriju kada planira vojno napredovanje ka istiku. Stoga u tom smislu vjerovatno nije velika razlika. Hajde da vidimo kako će se njihova teritorija koristiti u praksi u Sjeveroatlantskom savezu", rekao je Lavrov.


10.52 -  Predalo se 265 ukrajinskih vojnika iz Azovstalja

Ukupno 265 ukrajinskih vojnika koji se nalaze u željezari "Azovstalj" u Mariupolju predalo se, a 51 borac je ranjen, saopštile su proruske vojne formacije.

Vojska Ukrajine saopštila je ranije danas da radi na evakuaciji svih vojnika iz željezare u Mariupolju, ustupajući Rusiji kontrolu nad gradom, piše Rojters.


10.44 - LNR: 15-16.000 ukrajinskih vojnika u "kotlu" kod Severodonjecka i Lisičanska

Grupa od 15-16.000 ukrajinskih vojnika i plaćenika nalazi se u "kotlu" kod Severodonjecka i Lisičanska u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.

Po njegovim riječima, oni se bave zastrašivanjem civila i uništavanjem civilne infrastrukture, prenosi Sputnjik.


10.03 - DNR: Oslobođeno još jedno naseljeno mjesto

Jedinice Donjecke Narodne Republike oslobodile su još jedno naseljeno mjesto, saopštila je narodna milicija DNR. U pitanju je Drobiševo.

9.44 - Peskov: Rusija u "oluji", Putin zna kuda vodi zemlju

 Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je danas situaciju u kojoj se Rusija nalazi kao "oluju i trenutak istine“, dodajući da predsjednik Vladimir Putin zna kuda vodi državu.

"U stvari, mi sada živimo u uslovima idealne oluje i trenutka istine, upravo te oluje i tog trenutka koji treba da obezbijede i zaštite naše interese, kako biste živjeli bolje, udobnije, stabilnije i sigurnije", rekao je Peskov, prenosi Interfaks.

Istakao je da je Moskva uvjerena da će sve biti u redu, da će pobijediti i ostvariti sve svoje ciljeve.

"Naš predsjednik zna kuda vodi našu državu, svi vidimo kakav politički konsenzus i nivo podrške ima naš predsjednik - njega podržava cijela zemlja“, rekao je Peskov.

Foto: Ria Novosti

9.34 -  Kuleba: NATO učinio malo za Kijev

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kritikovao je NATO jer je učinio vrlo malo u Ukrajini, u kontekstu sukoba sa Rusijom.

On je u intervjuu za agenciju "Blumberg" pohvalio EU, za koju je rekao da je nadmašila Alijansu.

"Na početku ruske specijalne vojne operacije/ percepcija je bila da je NATO snažan i da može da reaguje i izvrši, a da EU može samo da izrazi zabrinutost na različitim nivoima", izjavio je Kuleba.

Kuleba je rekao da je ruska operacija pokazala da je sve potpuno drugačije i da NATO može vrlo malo da učini, prenio je "Sputnjik".

Ukrajinski ministar spoljnih poslova istakao je da su određene zemlje bile od velike pomoći, jer su Ukrajini slale oružje i finansijsku pomoć, ali je naglasio da Alijansa kao cjelina nije učinila ništa.


8.48 - Raketni napad u području grada Ahtirka

Gubernator Sumske oblasti (pogranična oblast sa Rusijom) Dmitrij Živicki saopštio je da je jutros izveden raketni napad u području grada Ahtirka.

Treba istaći da se tamo nalazi poligon 91. puka Nacionalne garde, prenosi Sputnjik.


7.46-  Ruska vojska izvela napade u selu Desna

Ruska vojska je izvela napad na objekte u selu Desna, Černjigovska oblast, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Čaus.

Prema preliminarnim podacima, ima poginulih i ranjenih.

Inače, tamo se nalazio veliki centar za obuku ukrajinske vojske.

Foto: Sputnjik


7.32 - DNR: Granatirani civilni objekti u Donjecku

Ukrajinska vojska je rano jutros granatirala civilne objekte u Donjecku, saopštila je narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

7.15 - Guverner Kurske oblasti: Granatirano selo Aleksejevka

Pogranično selo Aleksejevka u Kurskoj oblasti, na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom, granatirano je rano jutros, saopštio je guverner regiona Roman Starovojt.

Naveo je da su oštećene tri privatne kuće, školska zgrada i jedan automobil. Nije bilo žrtava, prenosi Interfaks.

Starovojt je rekao da je granatiranje prestalo nakon što su ruski graničari odgovorili. Istražuju se detalji incidenta.

7.10 - Senat odlučio da počne isporuka pomoći Ukrajini

Američki Senat donio je odluku da se krene sa isporukom pomoći Ukrajini vrijednom 40 milijardi dolara, što otvara put zakonu koji bi mogao da se izglasana kasnije ove nedjelje, nakon što su vojna i humanitarna pomoć zaustavljene zbog protivljenja jednog republičkog senatora.

Rezultat je bio 81 prema 11, na prvom od potencijalna tri proceduralna glasanja koja otvaraju put za finalno usvajanje zakona o finansiranju u Senatu, koje je zatražila administracija predsjednika Džozefa Bajdena, preneo je Rojters.

Svih 11 glasova protiv su od republikanaca.

Predstavnički dom odobrio je pomoć 10. maja, ali je proces pauziran u Senatu nakon što je senator Rend Pol odbio da odobri brzo glasanje.

6.35 - Kličko: Povratak u Kijev još nije bezbjedan

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ponovo je apelovao na stanovnike koji su pobjegli na bezbjednije lokacije da se još ne vraćaju u glavni grad Ukrajine.

-Ne možemo svima sa stoprocentnom sigurnošću da garantujemo bezbjednost - rekao je Kličko za BBC.

Naveo je i da se grad "polako vraća u život" nakon povlačenja ruske vojske, da se kafići i barovi otvaraju, ali je upozorio da je Kijev i dalje "meta ruskih agresora".

Dodao je da se sirene za vazdušnu opasnost i dalje oglašavaju i da je noćni policijski čas i dalje na snazi.

Prema njegovoj prjoceni, najmanje milion stanovnika Kijeva koji su u tom gradu živjeli prie rata još se nije vratilo.

6.30 - Serija eksplozija u Lavovu

Serija eksplozija čula se u Lavovu, na zapadu Ukrajine, javlja Rojters pozivajući se na očevice.

Nema informacija o žrtvama, a eksplozije su se čule noćas, nešto prije jedan sat.

Agencija navodi da se čulo uzastopno osam do 10 eksplozija.

6.17 - Šolc: Mir nije moguć legalizovanjem osvojenih teritorija

Njemački kancelar Olaf Šolc odbacio je mogućnost da bi Rusija mogla da postigne mir sa Ukrajinom tako što bi legalizovala osvojene teritorije u toj zemlji.

-Jasno je da Rusija ima samo jedan izlaz iz ove situacije, a to je dogovor sa Ukrajinom - rekao je Šolc za RTL.

A dogovor, kako je objasnio, nije moguć "diktiranim mirom" pri čemu se Ukrajini unaprijed napiše da treba da se odrekne svoje teritorije, prenosi Bild.

Šolc je dodao da se neće ponoviti slučaj Krima gdje je rat završen u smislu da nema pucanja, ali je povučena nova granica i gdje samo čekaju da se sve vrati u normalu.

4.10 - Zelenski: Ukrajini potrebni živi heroji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina pokušava da spase vojnike iz čeličane „Azovstalj“.

-Želim da istaknem da su Ukrajini potrebni živi ukrajinski heroji. Ovo je naš princip. Mislim da će svaki čovek razumjeti ove riječi - rekao je Zelenski u video obraćanju.

On je dodao da se nada da će zahvaljujući akcijama ukrajinske vojske - Oružanih snaga, obavještajnih službi, kao i pregovaračkog tima, Međunarodnog Komitet Crvenog krsta i UN, životi ukrajinskih momaka biti spaseni, objavila je Ukrajinska pravda.

Foto: RiA Novosti/Aleksej Kudenko

4.05 - Kijev potvrdio da je počela evakuacija boraca iz „Azovstalja“

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar potvrdila je da je u toku operacija evakuacije ukrajinskih boraca iz opkoljene čeličane „Azovstalj“ u Marijupolju, prenosi BBC.

Ranije je Rojters, pozivajući se na izjave očevica, javio da je desetak autobusa sa ukrajinskim vojnicima sinoć napustilo „Azovstalj“.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su 53 teško ranjena vojnika prebačena u medicinski objekat u Novoazovsku, a da je 211 boraca je humanitarnim koridorom evakuisano u Jelenovku, prenio je Ukrinform.

Oni će se, kako se dodaje, sa teritorija koje kontrolišu ruske snage naknadno vratiti na teritoriju koju kontroliše Ukrajina kroz procedure razmjene ratnih zarobljenika.

U saopštenju se kaže da su komandanti jedinica u „Azovstalju“ dobili naređenje najviše vojne komande da spasavaju živote ljudi.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana