Штикле замијениле војничким чизмама

Приредио: Борис Ђурић
Штикле замијениле војничким чизмама

Лондон - Мушкарци нису једини који се могу успјешно борити на бојном пољу, а то показују успјеси елитних војних јединица широм свијета које су у потпуности формиране од жена.

Оне пролазе кроз исту обуку и обављају исте задатке као и јединице у којима се налазе мушкарци, а у тексту наводимо неке од најпознатијих.

Курдски женски батаљони

Женски батаљони су дио курдских Јединица народне заштите (YPG) и од 2012. године веома успјешно учествују у борбама курдског отпора против терористичких група Исламске државе и "Ал Нусра фронта". Женске јединице курдске одбране, које долазе из курдског дијела Сирије, имају и психолошки учинак на своје непријатеље, јер исламистички милитанти наводно вјерују да ће, ако умру у борби против жена, њихове душе горјети у паклу. Ове жене саме изводе акције против непријатеља и доста њих изабирају себи ратна имена. Познато је да је једна припадница YPG-а, по имену Рехана, сама убила више од стотину терориста ИС.

Ваздушно-десантна и специјална руска јединица

Жене су почеле да се придружују специјалним руским "Спетсназ" снагама прије неколико година. Иако већина жена служи у мјешовитим јединицама, постоје и самосталне женске јединице обучене за обавјештајни рад и извиђање. Као и њихове мушке колеге тако су и жене специјалци обучене за герилско ратовање у шумама, одбрану од хемијски и биолошких напада као и борбу "голим шакама" Руска војска је дозволила учешће жена у специјалним јединицима од 2013.

У Русији постоји још једна женска јединица, а то је ваздушно-десантна јединица која је дио ваздушних снага Русије. Жене пролазе кроз исту обуку и обављају исте задатке као и мушке јединице. Младе жене прилагођавају се оштрим мјерама војне дисциплине и мијења се њихов начин живота. Исцрпљујући маршеви и вјежбе у пуцању су њихова дневна рутина. Не играју се рата, него се за њега припремају са свом потребном чврстином.

Женске специјалне јединице у Кини

Примјер Русије је слиједила и Кина која је такође 2013. године основала јединицу женских специјалних снага. Сједиште ове јединице је у Хонгконгу и има 50 високо обучених бораца. Оне немају посебне привилегије у односу на мушке колеге и током дневног тренинга морају трчати три до пет километара, урадити 100 склекова и 100 трбушњака. Осим тога, оне се морају изузетно исказати у 12 различитих дисциплина које укључују руковање оружјем, експлозивима, роњење, пењање, навигација и скакање из падобрана са висине од 800 метара. Јединицу чине само жене старости од 18 до 26 година, а командант им је мушкарац.

Добровољна одбрамбена служба Шведске

Женске јединице су дио шведских трупа "Lotta Corps", које представљају резервне снаге. Те жене су дио националног плана одбране у случају инвазије Шведске. Њихов главни посао је борбена подршка или помоћ на првим линијама. Јединица је основана 1924. године по фиктивној жени Лоти Свард која је била персонификација жена које су помагале рањеним војницима током Финског рата. Данас су ове Швеђанке знатно способније него раније и могу учествовати у борбама и војним акцијама.

"Часне сестре револуције" Либије

Поједини их зову и "Амазонска гарда", а по избијању рата у Либији те жене су биле кључне за безбједност бившег либијског вође Моамара Гадафија. Биле су обучене за употребу ватреног оружја и служиле су се борилачким вјештинама. Јединицу је чинило 40 жена и било им је дозвољено да се облаче по западњачком стилу, да носе штикле, шминку и остале ствари које чине неприхватљивим у муслиманском свијету. Ове "убилачке машине" биле су спремне да жртвују живот за Гадафија. То се потврдило тачним када је у нападу 1998. године  једна од припадница ове јединице погинула након што је у нападу либијских побуњеника властитим тијелом одбранила бившег лидера Либије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана