Борел: Не виде сви у ЕУ Русију као приjетњу

Танјуг
Борел: Не виде сви у ЕУ Русију као приjетњу

ОКСФОРД - Шеф дипломатије Европске уније Јозеп Борел изјавио је не види свака чланица Европске уније Русију као "највећу пријетњу" за глобалну стабилност.

Борел је, говорећи на Универзитету Оксфорд, рекао да види све више конфронтације, а мање сарадње по свјетским питањима и указао на примјер Русије и рата у Украјини, објављено је на сајту Европске уније.

-Путин је данас егзистенцијална пријетња за све нас. Уколико успије у Украјини, неће се тамо завршити. Међутим, знам да не дијеле сви у Европској унији ово мишљење - рекао је Борел и додао да неки чланови Европског савјета кажу да  Русија није егзистенцијална прокетња и да сматрају Русију добрим пријатељем.

- Таквих нема много, али их има неколико - рекао је Борел.

Он је указао на Мађарску.

-У Унији, која се води једногласношћу, наша политика према Русији увијек је угрожена једним ветом - само један је довољан - као што је Виктор Орбан, премијер Мађарске, што је доказао одуговлачењем нашег посљедњег пакета помоћи Украјини. Истовремено, у Сједињеним Америчким Државама, политичка поларизација одложила је пакет војне помоћи за пола године. У средини рата, пола године је пуно времена. То може направити разлику између побједе или пораза у рату - додао је Борел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана