Borel: Ne vide svi u EU Rusiju kao prijetnju

Tanjug
Borel: Ne vide svi u EU Rusiju kao prijetnju

OKSFORD - Šef diplomatije Evropske unije Jozep Borel izjavio je ne vidi svaka članica Evropske unije Rusiju kao "najveću prijetnju" za globalnu stabilnost.

Borel je, govoreći na Univerzitetu Oksford, rekao da vidi sve više konfrontacije, a manje saradnje po svjetskim pitanjima i ukazao na primjer Rusije i rata u Ukrajini, objavljeno je na sajtu Evropske unije.

-Putin je danas egzistencijalna prijetnja za sve nas. Ukoliko uspije u Ukrajini, neće se tamo završiti. Međutim, znam da ne dijele svi u Evropskoj uniji ovo mišljenje - rekao je Borel i dodao da neki članovi Evropskog savjeta kažu da  Rusija nije egzistencijalna proketnja i da smatraju Rusiju dobrim prijateljem.

- Takvih nema mnogo, ali ih ima nekoliko - rekao je Borel.

On je ukazao na Mađarsku.

-U Uniji, koja se vodi jednoglasnošću, naša politika prema Rusiji uvijek je ugrožena jednim vetom - samo jedan je dovoljan - kao što je Viktor Orban, premijer Mađarske, što je dokazao odugovlačenjem našeg posljednjeg paketa pomoći Ukrajini. Istovremeno, u Sjedinjenim Američkim Državama, politička polarizacija odložila je paket vojne pomoći za pola godine. U sredini rata, pola godine je puno vremena. To može napraviti razliku između pobjede ili poraza u ratu - dodao je Borel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana