Сјеверна Кореја неуспјешно лансирала сателит, лажна узбуна у Сеулу

Танјуг
Сјеверна Кореја неуспјешно лансирала сателит, лажна узбуна у Сеулу

ПЈОНГЈАНГ- Сјеверна Кореја је саопштила да је прво лансирање њеног војног извиђачког сателита било неуспјешно и да се он срушио у море.

Пјонгјанг је раније најавио да до 11. јуна планира да лансира сателит за праћење војних активности САД, а сада је саопштио да ће покушати друго лансирање што је прије могуће, преноси BBC.

-Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш оштро је осудио лансирање војног сателита Сјеверне Кореје - изјавио је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик.

Он је саопштио да је свако лансирање Пјонгјанга коришћењем технологије балистичких пројектила у супротности са релевантним резолуцијама Савјета безбједности, преноси Ројтерс.

-Бијела кућа је саопштила да осуђује лансирање у свемир коришћењем технологије балистичких ракета које врши Пјонгјанг и да процхењује ситуацију у координацији са савезницима - саопштио је портпарол Савета за националну безбедност Адам Хокс.

Нова ракета за лансирање сателита “Чолима-1” отказала је због нестабилности мотора и система горива, јавила је новинска агенција КЦНА.

Лансирање је изазвало лажну узбуну у Сеулу, главном граду Јужне Кореје, док је у Јапану издато упозорење становницима на југу земље у подручју Окинаве.

У Сеулу је настао хаос и пометња када су се људи пробудили уз звук сирене за ваздушни напад и хитну поруку да се припреме за евакуацију, да би им 20 минута касније било саопштено да је упозорење послато грешком, наводи ББЦ.

Војска Јужне Кореје саопштила је да се ракета можда распала у ваздуху или се срушила, након што је нестала са радара, и објавила је фотографије олупине пронађене у мору. Јапански премијер Фумио Кишида изјавио је да је Сјеверна Кореја највероватније испалила балистичку ракету и да влада анализира детаље, а да у овом тренутку нема извјештаја о штети.

У уторак је Ри Пјонг Чол, потпредсједник Централне војне комисије јсевернокорејске владајуће партије, најавио план лансирања, рекавши да је то одговор на „непромишљене војне акције” САД и Јужне Кореје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана