Од удара грома погинуло више од 3.500 људи за последњих шест година

Танјуг
Foto: Скриншот

ДАКА - Стручњаци из Бангладеша за климу позивају на подизање свијести о опасности од удара грома, након смрти шесторо људи у уторак од удара грома, а укупно више од 3.500 људи у протеклих шест година.

Грмљавине су све чешће у Бангладешу, земљи богатој водама, због раста глобалне температуре која узрокује већа испаравања воде, а та држава је 2016. године уврстила громове на листу природних катастрофа, са поплавама и земљотресима.

Према подацима Директората за управљање катастрофама са Универзитета за инжењеринг и технологије, Бангладеш је међу земљама са највишом стопом смрти од удара громом са око 3.500 смрти у шест година, док у САД, на пример, громови убију мање од 20 људи годишње, преноси Дака Трибун.

Несрећни рекорд је постављен 2016. године када је у једном дану 82 две особе погинуло од удара грома.

Зато бројна удружења, међу којима је Спас друштва и Форум за свест о олујама (ССТФ), упозоравају да људи не смију да остају на отвореном током грмљавина, ни испод високог дрвећа, металних шипки и телефонских торњева.

“Ако се мрачни облаци појаве на небу, људи треба да се склоне од ријека, језера или резервоара”, наводи се у упутствима, као и да треба избегавати додиривање металних дијелова аутомобила ако се налазите у њему, држање кишобрана са металном дршком, коришћење електронске опреме попут телефона, компјутера, телевизора и фрижидера.

Стручњаци такође савјетују да не треба ићи на пецање у чамцима без крова док трају грмљавине, и препоручују инсталирање громобрана у кућама и зградама.

Уколико особу ипак удари гром “одмах треба позвати лекара или отићи у болницу” или погођеној особи помоћи да се успостави нормално дисање и откуцаји срца.

Стручњаци претпостављају да учесталости грмљавине доприноси све веће загађење ваздуха и, посљедично, све више температуре.

Експерт за климатске промјене Аинун Нишат напомиње да су грмљавине природна појава и да “се погибија може избјећи ако се сјетимо традиционалних савета шта треба радити током грмљавине. Раније су се људи склањали на сигурно кад почне киша. То мора бити учињено. Видимо да су се све ове трагедије десиле када људи нису нашли склониште током грмљавине”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана