Британско упозорење: Пораз у Украјини неминовно води у нови Хладни рат

Г.С.
Британско упозорење: Пораз у Украјини неминовно води у нови Хладни рат

​ЛОНДОН - Бивши замјеник британског министра одбране, Џејмс Хепи упозорио је да би пораз Украјине од Русије могао коштати Запад билионе долара те да неминовно води у нови Хладни рат.

Хепије то истакао у свом чланку за „Тхе Хоусе Магазине“ те закључио да Украјина треба више пакета помоћи како би добила битку за „сигурност у цијелом евроатлантском подручју“.

„Било би незахвално или, не дај Боже, да Украјина буде поражена, то обећава нови Хладни рат који ће трајати деценијама и коштаће још билионе долара“, нагласио је британски политичар.

Истакао је да недавни пакети помоћи Сједињених Држава и Уједињеног Краљевства неће одмах превагнути омогућујући Украјини да покрене офанзиву која ће „донијети брзу и потпуну побједу“.

„Очекујем да ћемо с овим огромним приливом западне подршке видјети стабилизацију на првој линији, а иако ће борбе бити жестоке, не очекујем значајне територијалне промјене на првој линијиове године“, написао је Хепи.

Он тврди да украјинским бригадама треба обука у сложеним маневрима који усклађују њихово кретање с артиљеријском ватром, ваздушном подршком и другим потенцијалним пријетњама Руса.

Истовремено, изразио је сумњу да ће украјинске јединицебити спремне побиједити до 2025. или чак 2026. године.

Након састанка у војној бази Рамштајн, главни секретарПентагона, Лојд Остин потврдио је да Сједињене Државе додјељују шест милијарди долара војне помоћи Украјини путем механизма УСАИ.

Програм УСАИ предвиђа да влада САД-а склапа уговоре с америчким одбрамбеним компанијама ради производње новог наоружања за Украјину умјесто опремања опремом из својих складишта.

Овај мјесец амерички Конгрес је усвојио пакет закона, који је потписао предсједник Америке,ЏоБајден, пружајући готово 61 милијарду долара додатне војне и економске помоћи Украјини и другим савезницима САД-а, преносe Независне Новине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана