Америка се спрема за нови рат, погледајте у којем дијелу свијета

Б92
Америка се спрема за нови рат, погледајте у којем дијелу свијета

ВАШИНГТОН - Америчка војска мора да припреми своје војнике за "немилосрдне" изазове ратовања у џунгли, јер пријетње у Индо-Пацифику настављају да расту. ​Ово је према новом документу који је објавило Удружење америчке војске (АУСА), ослањајући се на поуке из Другог свјетског рата.

Мајор Карл Раух, студент Високе војне школе и аутор рада "Добро дошли (повратак) у џунглу", рекао је да тропско окружење има специфичан утицај на тактички и оперативни ниво рата.

Према Рауху, од свих географских копнених окружења на планети, џунгла је најдинамичнија; само они који за то посебно тренирају имају шансу да успију у њеним оквирима.

Тропска прашума може бити окрутна, с обзиром на њено екстремно вријеме, ограничен физички простор и висок ризик од болести.

"Упркос технолошком напретку, густо и захтјевно окружење џунгле захтјева дубоко разумевање и специјализовану припрему", написао је Раух.

Лист цитира кампању у Новој Гвинеји у Другом свјетском рату, у којој је америчка 32. пјешадијска дивизија ушла у шуму без одговарајуће обучених војника. Јединица је морала да издржи изазове окружења, укључујући сатима пјешачење у води до кољена да би стигла до другог крила.

Упркос потешкоћама које је током тог времена представљало ратовање у џунгли, генерал-потпуковник Роберт Ајхелбергер је и даље био у стању да успјешно одведе тим до његове "прве побједе у копненој борби у рату".

"Поред свега што су Американци искусили у својој историји, те џунгле су искористиле недостатак регионалног знања и искуства", рекао је Раух.

Још је додао:

"Лекције научене током кампање за Нову Гвинеју могле би се примјенити на будуће битке", закључио је он, а преноси "б92".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана