Amerika se sprema za novi rat, pogledajte u kojem dijelu svijeta

B92
Amerika se sprema za novi rat, pogledajte u kojem dijelu svijeta

VAŠINGTON - Američka vojska mora da pripremi svoje vojnike za "nemilosrdne" izazove ratovanja u džungli, jer prijetnje u Indo-Pacifiku nastavljaju da rastu. ​Ovo je prema novom dokumentu koji je objavilo Udruženje američke vojske (AUSA), oslanjajući se na pouke iz Drugog svjetskog rata.

Major Karl Rauh, student Visoke vojne škole i autor rada "Dobro došli (povratak) u džunglu", rekao je da tropsko okruženje ima specifičan uticaj na taktički i operativni nivo rata.

Prema Rauhu, od svih geografskih kopnenih okruženja na planeti, džungla je najdinamičnija; samo oni koji za to posebno treniraju imaju šansu da uspiju u njenim okvirima.

Tropska prašuma može biti okrutna, s obzirom na njeno ekstremno vrijeme, ograničen fizički prostor i visok rizik od bolesti.

"Uprkos tehnološkom napretku, gusto i zahtjevno okruženje džungle zahtjeva duboko razumevanje i specijalizovanu pripremu", napisao je Rauh.

List citira kampanju u Novoj Gvineji u Drugom svjetskom ratu, u kojoj je američka 32. pješadijska divizija ušla u šumu bez odgovarajuće obučenih vojnika. Jedinica je morala da izdrži izazove okruženja, uključujući satima pješačenje u vodi do koljena da bi stigla do drugog krila.

Uprkos poteškoćama koje je tokom tog vremena predstavljalo ratovanje u džungli, general-potpukovnik Robert Ajhelberger je i dalje bio u stanju da uspješno odvede tim do njegove "prve pobjede u kopnenoj borbi u ratu".

"Pored svega što su Amerikanci iskusili u svojoj istoriji, te džungle su iskoristile nedostatak regionalnog znanja i iskustva", rekao je Rauh.

Još je dodao:

"Lekcije naučene tokom kampanje za Novu Gvineju mogle bi se primjeniti na buduće bitke", zaključio je on, a prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana