Клинтонови опљачкали разорени Хаити

Агенције
Клинтонови опљачкали разорени Хаити

Вашингтон - Прије него што је званично најавила кандидатуру за предсједничке изборе 2016, Хилари Клинтон нашла се у центру скандала који би могао означити крај њене предсједничке опсесије, јер су процуриле информације да је 2010. заједно са мужем Билом искористила свој положај и опљачкала земљотресом разорени Хаити.

Како се наводи, Бил је злоупотријебио положај на Хаитију послије земљотреса у јануару 2010, кад је погинуло више од 300.000 људи, а у мутне послове наводно је уплетен и Хиларин брат. Фондација Клинтонових сарађивала је с мексичким могулима и нарко-шефовима, а Хилари је сарађивала с неким од најпрљавијих Билових сарадника из Бијеле куће. Овај скандал могао би угасити и упорне покушаје Била Клинтона да се врати у политику.

Причу о овом скандалу 5. марта објавио је интернетски блог "Бреитбарт", који је пренио дијелове из нове књиге награђиваног новинара Питера Швајцера "Паре Клинтонових: Неиспричана прича како и зашто су стране владе и фирме помогле Билу и Хилари да се обогате".

Један од објављених детаља је да је влада на Хаитију први пут у посљедњих 50 година поклонила рудник злата "Морне Боса" малој компанији "MCS Mining" из америчке савезне државе Сјеверне Каролине.

- То је учињено незаконито, без одобрења локалног Конгреса. Главни човјек у "ВСЦ Mining" Тони Родам је Хиларин брат, а у управи је и бивши премијер Хаитија Жан-Макс Белериве. Посао је добијен у децембру 2012. док је Хилари била шеф америчке дипломатије - наводи Швајцер у књизи. Услови под којима су Родамови добили златни посао прописују да влади Хаитија иде само 2,5 одсто од надокнаде за право експлоатације иако је уобичајена стопа најмање двоструко већа и "MCS Mining" има могућност да обнови ове услове за 25 година.

Блог тврди да Хилари не да увид у своју приватну преписку из доба кад је била шеф дипломатије баш зато што су у њој информације о њеној улози послије земљотреса у Хаитију.

Као државни секретар САД она је, подсјећа блог, за преписку користила само приватни и-мејл и сопствени сервер, а не адресу "state.gov", која се по правилу користи за званичне послове америчке владе.

Током њеног боравка у Стејт департменту USAID је кроз своје програме исплатио 3,6 милијарди долара за помоћ жртвама земљотреса Хаитија. И док је Хилари управљала милијардама долара америчких пореских обвезника, који су одлазили у непознате пројекте на Хаитију, Бил је био специјални изасланик УН за помоћ жртвама земљотреса и заједно са Жан-Максом Белеривеом оснива Комисију за обнову Хаитија. Истовремено, Бил је био на челу Фондације Клинтон, која је тврдила "да је добила 36 милиона долара од приватних донатора за обнову Хаитија".

Међутим, Фондација Клинтон је у вријеме док је Хилари била државни секретар такође примала новац из земаља у којима је боравила као шеф америчке дипломатије.

Криминалци у Фондацији

Новинари истражиоци који се баве Фондацијом Клинтон кажу да у њеном врху сједе људи повезани са организованим криминалом, као што је Брус Линдзи, бивши савјетник Била Клинтона у оба предсједничка мандата, за којег тврде да је консиљере мафије, као и рударски и филмски могул Френк Ђустра, највећи донатор Фондације. У Фондацији сједи и Мексиканац Карлос Слим, за којег мексички новинари говоре да своје богатство није скупио само подизањем цијена телефонских услуга у Латинској Америци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана