Исламска држава зарађује најмање три милиона долара дневно

Агенције
Исламска држава зарађује најмање три милиона долара дневно

Вашингтон - Џихадисти Исламске државе, који су се у почетку ослањали на финансијску подршку богатих донатора у Персијском заливу, постали су самоодржива финансијска институција попут мафијашке организације која дневно зарађује више од три милиона долара од кријумчарења нафте, трговине људима, крађе и изнуде, наводе амерички обавјештајни званичници и ексерти.

Ресурси те екстремистичке групације превазилазе било коју другу терористичку организацију, рекао је за АП један амерички обавештајни званичник који је желио да остане анониман.

Велики приходи један су од разлога за забринутост америчких званичника, мада не постоје подаци да ова група планира нападе на САД.

Исламска држава заузела је велике дијелове Сирије и Ирака и контролише 11 нафтних поља у обје земље. Продаје нафту и другу робу старим кријумчарским каналима у земљама против чијих влада се бори - у курдским областима на сјеверу Ирака, у Турској и Јордану, кажу аналитичари.

Амерички обавјештајни подаци наводе да те владе нису умјешане у кријумчарење нафте, али Обамина администрација врши притисак на њих да учине више на сузбијању исламиста.

Припадници Исламске државе продају нафту у цистернама по цијени од 25 до 60 долара за барел чија је тржишна цијена преко сто долара. Профит од нафте прелази три милиона долара дневно, каже Луај ал-Катеб, стручњак Брукингс института у Дохи.

Џихадисти такође зарађују на стотине милиона долара од шверца  антиквитета из Ирака које продају у Турској, као и милионе долара од трговине људима, прије свега жена и дјеце које продају као сексуално робље.

Исламска држава остварује приход и од изнуда, откупнина за отете таоце, као и крађа из градова које је заузела, кажу аналитичари.

"Њихове финансијске активности подсјећају на активности једне мафијашке организације. Добро су организовани, систематски и спроводе своје намјере путем застрашивања и насиља", каже један други обавјештајни службеник.

Расмусен: Акција против Исламске државе спријечиће геноцид

Војна интервенција против милитаната Исламске државе може да се оправда на темељу самоодбране или спречавања кампање "која је веома близу геноцида", рекао је данас генерални секретар NATO-а Андерс Фог Расмусен.

Расмусен је истакао да пријетња "коју представља Исламска држава захтијева војни одговор ради деградације и пораза ове терористичке организације", али NATO као организација неће предузимати војне акције против групе.

"Не разматрамо водећу улогу NATO-а у овој операцији. Велики број NATO савезница формирају коалицију која укључује земље из региона", рекао је у говору у истраживачком центру "Карнеги Европа" у Бриселу.

САД, најдоминантнија чланица Алијансе, већ је покренула ваздушне нападе против "Исламске државе" у Ираку.

Расмусен је рекао да, говорећи као "лаик", он сматра да постоји основа у фундаментаним принципима повеље УН да се предузме акција против "Исламске државе".

"Акције Исламске државе близу су геноциду, имајући на уму убиства, покоље, нападе на вјерске и етничке мањине", рекао је Расмусен, додајући да се ту ради и о самоодбрани, што је дозвољено унутар повеље УН.

Русија је прошле седмице рекла да су ваздушни напади на милитанте у Сирији без мандата Савјета безбједности УН чин агресије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана