Гувернер Шри Ланке: Обезбијеђене девизе за увоз горива

Танјуг
Foto: Танјуг

КОЛОМБО– Централна банка Шри Ланке је обезбиједила девизе за увоз горива и гаса за домаћинства, што ће ублажити огромну несташицу, изјавио је данас гувернер П. Нандалал Верасинге.

Гувернер је навео на конференцији за новинаре да је централна банка пласирала на тржиште довољно долара за плаћање испорука горива и гаса за кување, користећи дијелом 130 милиона долара добијених од Свјетске банке и дознаке грађана Шри Ланке који раде у иностранству, преноци Ројтерс.

Верасинге је оцијенио да је земља политички и економски стабилнија и саопштио да ће остати на функцији гувернера.

Ројтерс подсјећа да је он 11. маја новинарима рекао да ће поднијети оставку за двије недеље због непостојања политичке стабилности, јер никакви кораци које банка предузима за рјешавање економске кризе неће бити успјешни због немира у земљи.

За вријеме његове данашње конференције за медије, стотине студената су демонстрирале централним улицама Коломба носећи црне заставе и узвикујући слогане против владе, због чега је полиција у више наврата испаљивала сузавац и користила водене топове како би их растјерала.

Већина бензинских пумпи у Шри Ланки је "пресушила". Ова острвска држава се бори за најразорнијом економском кризом од стицања независности 1948.

На неким пумпама у престоници Коломбу, десетине људи са пластичним канистерима стоје у редовима, док војници у борбеној опреми и наоружани пушкама патролирају улицама. Саобраћаја готово да нема.

Становници кажу да већина људи остаје код куће јер нема превоза.

Опозициони посланик у парламенту Ранил Викремесинге именован је за премијера прошле недеље и до сада је поставио четири министра у влади, али тек треба да именује министра финансија.

Инфлација у Шри Ланки је у априлу достигла 29,8 посто на годишњем нивоу, при чему су цијене хране скочиле за 46,6 процената у односу на исти мјесец 2021.

Потрошачке цијене би могле да наставе раст до невјероватних 40 посто у наредних неколико мјесеци, углавном под утицајем притисака на страни понуде, док мјере централне банке и владе већ обуздавају инфлаторне притиске на страни тражње, рекао је гувернер централне банке.

Економска криза у Шри Ланки је избила услијед ковид пандемије која је погодила привреду ослоњену у великој мјери на туризам, као и због растућих цијена нафте и популистичког смањења пореза које је предузео предсједник Готабаја Раџапакса и његов брат Махинда, који је прошле недјеље поднио оставку на мјесто премијера, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана