Дан Д: Хоће ли сви Швајцарци добити по 2.250 ЕУР

Агенције
Дан Д: Хоће ли сви Швајцарци добити по 2.250 ЕУР

Швајцарска разматра да сваком пунољетном држављанину мјесечно исплаћује загарантваних 2.500 франака.

Земља планира да 5. јуна одржи национални референдум око увођења основог дохотка.

Заговорници овог модела који постаје све популарнији, од Владе траже да свакој пунољетној особи исплати „приход" који би након опорезивања износио минимално 2.500 швајцарских франака.

Ипак, швајцарска Влада, јасно, противи се овој иницијативи због које би сваке године морали да обезбједе 25 милијарди франака из државног буџета.

Пуни износ исплаћивао би се особама које су без посла и немају никаква примања док би они који раде, али зарађују мање од 2.500 франка добили разлику у износу.

Из Владе поручују да би нови порези или сјечења одређених права, нашкодили економији.

Заговорници, с друге стране, тврде да да је Швајцарска богата земља и да нема сумње да би ово могла да приушти. Они наводе и да је стотине хиљада радних мјеста угрожено због све већег напретка технологије, а да би основни приход дао неку сигурност.

Анкете за сада предвиђају како ће око 40% Швајцараца подржати референдум о основном дохотку. Иначе, предложени износ свега неколико стотина франака већи од процијењене границе сиромаштва која у Швајцарској износи 2.219 франака а уједно је и знатно нижи од просјечне плате од 6.427 франака.

Већина анкетираних Швајцараца каже да ће наставити да ради чак иако се усвоји овај предлог. Према једном истраживању, само 10 одсто њих је рекло да би размислило о отказу.

Дебата око истог основног прихода за све почела је у овој земљи 2013. године. Ипак, нису први који размиљају о увођењу овог модела.

Идеја да се бројне бенефиције владе замијене једним чеком и пошаљу свим домаћинствима, без обзира на приход и на то да ли раде или не, све више добија пажњу у свијету посљедњих неколико година.

Финска планира увођење тог пројекта ове године, а у експерименталној фази та помоћ која ће бити додијељивана износиће 550, а касније око 800 евра мјесечно.

Холандски град Утрехт у јануару је покренуо експеримент и треба сада чекати резултате да се види какав је ефекат. Људи у том граду у експерименталном периоду добиће по 1.100 евра.

Влада премијерке Кетлин Вун у Онтарију је недавно саопштила да ће "рад са учесницима експеримента одредити и осмислити како треба спровести пилот пројекат који подразумева основни минимални доходак"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана