Аустрија предвиђа „скупе“ казне за антиваксере

Tанјуг
Foto: илустрација

БЕЧ - Нацрт закона о увођењу обавезне вакцинације против корона вируса, који према одлуци аустријске владе треба да ступи на снагу од фебруара, предвиђа огромне казне за све који не буду жељели да се вакцинишу.

Ко одбија да се вакцинише добиће од надлежних општинских власти позив за вакцинацију. Ако се оглуши позиву, након четири недеље добиће други позив, послије којег слиједи казна.

Превдиђена је казна до 3.600 евра или четири недеље затвора, ако особа не жели да плати казну. Међутим, закон предвиђа и удвостручење казне на до 7.200 евра, ако је нека особа други пут кажњена због непоштовања обавезне вакцинације, или је због кршења закона дошло до тежег угрожавања живота или здравља других.

Подаци о томе ко је вакцинисан, а ко још није, власти ће, према нацрту закона, узимати из Елекронског здравственог картона (Елга). Предвиђено је да закон буде на снази три године, а од његове примјене изузети су труднице и дјеца до 12 године живота. Аустријска полиција, од увођења локдауна за невакцинисане, прије двије недјеље, спровела је око 386.000 контрола епидемиолошких мера, саопштило је Министарство унутрашњих послова Аустрије. Око 242.000 контроле спроведене су у привредним субјектима, а око 143.000 пута контролисано је напуштање дома.

Резултат тих контрола је 3.700 пријава и новчаних казни због кршења ковид мера. Највише пријава и казни изречено је у покрајини Доња Аустрија са 501, затим слиједи Беч са 474, Тирол са 394. Најсавеснији су становници покрајине Форарлберг са свега седам пријава и новчаних казни, као и грађани Бургенланда са 18.

Међутим, ту треба додати да се и број контрола значајно разликује, пошто је у Доњој Аустрији спроведено са 36.000 највише контрола, а у Бургенланду са свега 4.000. Аустријска полиција, од увођења локдауна за невакцинисане, пре две недеље, спровела је око 386.000 контрола епидемиолошких мера, саопштило је Министарство унутрашњих послова Аустрије.

Око 242.000 контроле спроведене су у привредним субјектима, а око 143.000 пута контролисано је напуштање дома. Резултат тих контрола је 3.700 пријава и новчаних казни због кршења ковид мера.

Највише пријава и казни изречено је у покрајини Доња Аустрија са 501, затим следи Беч са 474, Тирол са 394. Најсавеснији су становници покрајине Форарлберг са свега седам пријава и новчаних казни, као и грађани Бургенланда са 18. Међутим, ту треба додати да се и број контрола значајно разликује, пошто је у Доњој Аустрији спроведено са 36.000 највише контрола, а у Бургенланду са свега 4.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана