Затезало: Са границе враћено 12.655 илегалних миграната

Агенције
Затезало: Са границе враћено 12.655 илегалних миграната

Београд - У Србији су за 11 мјесеци ове године пронађена 5.382 илегална имигранта, а 12.655 спријечено је да уђу у државу, рекао је начелник Одјељења за странце МУП-а Србије Милош Затезало, преносе агенције.

Затезало је истакао да се очекује да ће, када буду сабрани и подаци за децембар, број илегалних имиграната пронађених у дубини територије Србије бити већи за најмање десет одсто, имајући у виду да је током цијеле протекле године ухапшен 5.491 илегални имигрант.

- Када је реч о ухваћеним лицима између два гранична прелаза, ту је цифра драстично већа него прошле године, када смо имали 10.383 лица која су спречена у покушају илегалног преласка државне границе. Ове године за 11 месеци већ имамо 12.655 - рекао је Затезало.

Према његовим ријечима, најугроженија је македонско–српска граница, на којој је у 11 мјесеци откривено око 7.600 илегалних имиграната, слиједи граница са Хрватском и Мађарском, а на осталим границама та је појава много мање изражена.

Убједљиво највише имиграната долази из Авганистана, а затим из Пакистана, Сирије, Марока и из Сомалије.

Њихов циљ је да допру до високоразвијених земаља, прије свега Њемачке, Белгије, Велике Британије и Француске, а Србија је, како наглашава Затезало, транзитна земља.

Према његовим ријечима, први и основни разлог је лоша економска ситуација у земљама поријекла, као и нестабилна политичка ситуација.

- Илегални имигранти који буду откривени на граничним прелазима враћају се македонским органима с обзиром на то да је највећи број откривен тамо, а ако се открију у дубини територије, или на неким другим граничним прелазима, онда има различитих ситуација - навео је Затезало.

Уколико не могу да се одмах удаље из земље, они или буду смјештени у прихватилиште за странце у Падинској Скели или им се изриче мјера забране уласка и обавеза напуштања територије.

- Дешава се врло често да илегални мигранти, када се у поступку обави разговор са њима, затраже азил. Онда они улазе фактички у азилни поступак, добијају одговарајућу потврду, јављају се у центре за азил, тамо бивају смештени и даље се према њима проводи одговарајућа процедура - објаснио је Затезало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана