Милошевић: Очекујем да предмети у случају "Рибникар" буду окончани 2025.

Танјуг
Милошевић: Очекујем да предмети у случају "Рибникар" буду окончани 2025.

БЕОГРАД- Предсjедник Вишег суда у Београду Драган Милошевић изјавио је да су судије које поступају у предметима у случају масакра у ОШ "Владислав Рибникар" до сада показале изузетну ажурност и да он очекује да сви ти предмети пред Вишим судом у Београду буду окончани током 2025. године

Он је за данашњи Блиц рекао да се у Вишем суду у Београду води пет парничних и један кривични поступак против родитеља дjечака који је починио убиства у ОШ Владислав Рибникар.

"Ради се о низу посебно медијски испраћених предмета, на којима је и иначе напорније радити, а овде посебно, будући да су жртве трагичног догађаја дjеца и школски чувар", навео је Милошевић. Он није желiо да коментарише одлуку судског већа Вишег суда о искључењу јавности у суђењу, а против које није дозвољена посебна жалба, јер је, како је нагласио, кривични поступак у току.

"Напоменуо бих да је та одлука донета ради заштите интереса малолетника и да ће објављивање изреке пресуде у овом поступку, у сваком случају бити јавно, при чему самом суђењу присуствују породице трагично преминулих. Једино што бих из судијског искуства могао да кажем је то да би промена одлуке морала бити условљена претходном значајном променом околности", рекао је председник Вишег суда.

Говорећи о суђењу криминалној групи Вељка Беливука и Марка Миљковића, Милошевић је рекао да ће главни претрес у том случају почети изнова, будући да је дошло до измена у саставу судског већа, с тим што, како је додао, постоји законска могућност да се из одређених разлога и под одређеним условима сведоци и вештаци не испитују поново, већ да се изврши увид у записнике о њиховим исказима, односно да се исти прочитају.

"На питање зашто је овај предмет првобитно у рад додељен судији за коју се знало да ускоро иде у пензију, не могу одговорити, будући да у време распоређивања истог нисам био председник Вишег суда у Београду", рекао је он.

Одговарајући на питање да ли сматра да су судије независне и да ли су му се од кад је председник суда обраћали поводом евентуалних притисака које су трпеле, Милошевић је рекао да има разумевање за константно присуство теме независности судија у свим друштвеним токовима, додајући да о тој теми најмање говоре саме судије, а највише медији и поједини политичари.

"Да знам да се нешто тако догодило, покренуо бих адекватне механизме, с тим што сматрам да је лични интегритет најважнија брана било каквом утицају на судију.

Лично ми се ниједан од колега није пожалио да је био изложен притисцима, као што ни ја нисам доживео покушај било каквих утицаја на мој судијски рад", рекао је он. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана