Zatezalo: Sa granice vraćeno 12.655 ilegalnih migranata

Agencije
Zatezalo: Sa granice vraćeno 12.655 ilegalnih migranata

Beograd - U Srbiji su za 11 mjeseci ove godine pronađena 5.382 ilegalna imigranta, a 12.655 spriječeno je da uđu u državu, rekao je načelnik Odjeljenja za strance MUP-a Srbije Miloš Zatezalo, prenose agencije.

Zatezalo je istakao da se očekuje da će, kada budu sabrani i podaci za decembar, broj ilegalnih imigranata pronađenih u dubini teritorije Srbije biti veći za najmanje deset odsto, imajući u vidu da je tokom cijele protekle godine uhapšen 5.491 ilegalni imigrant.

- Kada je reč o uhvaćenim licima između dva granična prelaza, tu je cifra drastično veća nego prošle godine, kada smo imali 10.383 lica koja su sprečena u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice. Ove godine za 11 meseci već imamo 12.655 - rekao je Zatezalo.

Prema njegovim riječima, najugroženija je makedonsko–srpska granica, na kojoj je u 11 mjeseci otkriveno oko 7.600 ilegalnih imigranata, slijedi granica sa Hrvatskom i Mađarskom, a na ostalim granicama ta je pojava mnogo manje izražena.

Ubjedljivo najviše imigranata dolazi iz Avganistana, a zatim iz Pakistana, Sirije, Maroka i iz Somalije.

Njihov cilj je da dopru do visokorazvijenih zemalja, prije svega Njemačke, Belgije, Velike Britanije i Francuske, a Srbija je, kako naglašava Zatezalo, tranzitna zemlja.

Prema njegovim riječima, prvi i osnovni razlog je loša ekonomska situacija u zemljama porijekla, kao i nestabilna politička situacija.

- Ilegalni imigranti koji budu otkriveni na graničnim prelazima vraćaju se makedonskim organima s obzirom na to da je najveći broj otkriven tamo, a ako se otkriju u dubini teritorije, ili na nekim drugim graničnim prelazima, onda ima različitih situacija - naveo je Zatezalo.

Ukoliko ne mogu da se odmah udalje iz zemlje, oni ili budu smješteni u prihvatilište za strance u Padinskoj Skeli ili im se izriče mjera zabrane ulaska i obaveza napuštanja teritorije.

- Dešava se vrlo često da ilegalni migranti, kada se u postupku obavi razgovor sa njima, zatraže azil. Onda oni ulaze faktički u azilni postupak, dobijaju odgovarajuću potvrdu, javljaju se u centre za azil, tamo bivaju smešteni i dalje se prema njima provodi odgovarajuća procedura - objasnio je Zatezalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana