Вучић о резолуцији о Сребреници: Американци ћуте јер знају да смо у праву

Aгенције
Вучић о резолуцији о Сребреници: Американци ћуте јер знају да смо у праву

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању нацији да резултат гласања о резолуцији о Сребреници неће бити понижавајући за српски народ и да је та "утакмица" веома неизвјесна.

Вучић је рекао да очекује да ће 9. маја бити сједница Савјета безбједности УН о резолуцији о Сребреници, а гласање у Генералној скупштини у недјељи између 11. и 16. маја.

"За резолуцију о геноциду у Руанди није била довољна сагласност народа у Руанди већ је била потребна сагласност тог континента. Тада се Афричка унија појавила са једногласном одлуком. Провели су унутар земље консултације, широке регионалне консултације. А да чујете какав је овдје примјер. Ми први пут сазнајемо 26. марта и то од наших њемачких партнера да они то спремају већ осам мјесеци. Ми смо први сусједи, неко чији припадници су 32 одсто БиХ. Моје питање за наше америчке партнере је: Зашто дозвољавате овакво кршење Дејтонског споразума?“, пита Вучић.

Додао је да се ради о бруталном кршењу Дејтонског споразума и зато су се Американци повукли.

"Ћуте јер знају да смо у праву, а остале су пустили да говоре глупости“, додао је.

Каже да би Срби били довољно добри када би погнули главу и пустили да их ударају мотком по глави, а онда би било потребно и да кажу да им се то свиђа. Додаје да је он донио одлуку да иде у Њујорк.

"Разговарао сам са 22 предсједника и премијера широм свијета, са шест званичника УН и са представницима укупно 111 земаља у УН. Наставио сам то да радим данас и наставићу то да радим сваки дан зато што сам добро знао шта је намјера оних који су подносиоци Резолуције, како Нијемаца, тако и оних из Сарајева који су дочекали 'испод тиха' да то подрже“, казао је Вучић.

Додаје да нема проблем да буде изложен линчу јер хоће да спријечи да се догађају ратови у будућности због нечије неодговорне политике.

"Нису они тражили да неки Вучић погне главу у Сребреници или положи цвијет, они траже правне и политичке консеквенце“, рекао је он.

Истиче да ће ово бити прва резолуција која ће бити донијета прегласавањем, без консензуса.

"Неки хоће да покрију своје ћутање о Гази и нерјешавање проблема свугдје у свијету, а да укажу муслиманима да су Срби кривци за све. Многе исламске земље су то одлично разумјеле и томе ће се супротставити, као и многи други“, рекао је он.

Истиче да резултати неће бити понижавајући за Србију и српски народ.

"Више од 100 земаља је исказало поштовање нашој земљи и одлучно разумију шта се збива. Друга ствар је да ли неко под притиском смије другачије да се изјасни. Нема много слободних земаља у свијету као што је Србија“, рекао је Вучић.

Додаје да се ради о синхронизованој акцији најмоћнијих европских сила да Србији задају коначни политички ударац.

"Нису очекивали да ће Србија да се усправно супротстави и да никоме не дозволи да је баци на под“, рекао је он.

Истакао је да је имао дуг разговор са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

"Он је тражио од мене да помјеримо Васкршњи сабор на тренутак да бисмо могли да заједнички резонујемо, рационализујемо и доносимо рационалне одлуке послије доношења резолуције о Сребреници. Ја сам то прихватио“, изјавио је Вучић.

Истакао је да је став Републике Србије познат.

"Србија признаје БиХ и њен територијални интегритет и територијални интегритет Републике Српске и тражи поштовање Дејтона", рекао је Вучић и још једном питао америчке "партнере" зашто подржавају кршење "Дејтона".

Очекује да ће 9. маја бити сједница СБ УН о резолуцији о Сребреници, а гласање у Генералној скупштини у недјељи између 11. и 16. маја. Раније је најављено да ће гласање Савјета министара Савјета Европе гласати 16. маја о пријему Приштине у ту организацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана