ВКС: Судије су морале да се изузму од одлучивања о Шарићу

Танјуг
ВКС: Судије су морале да се изузму од одлучивања о Шарићу

БЕОГРАД - Врховни касациони суд (ВКС) саопштио је данас да је захтев за заштиту законитости бранилаца Дарка Шарића усвојен, тако да је правоснажна пресуда у осуђујућем делу укинута и предмет враћен на поновно одлучивање Апелационом суду - јер су у доношењу те пресуде учествовале судије које су због ранијег одлучивања о продужењу притвора у истом предмету, "имале изражен став о постојању оправдане сумње да је окривљени Дарко Шарић извршио кривично дело".

Та процесна улога судија, како истиче ВКС, представља основ за њихово обавезно изузеће од одлучивања у поступку по жалбама на првостепену пресуду, а како то није био случај, ВКС је нашао, да је другостепеном пресудом учињена битна повреда одредаба кривичног поступка.

"По налажењу ВКС, код тих судија формирано је предубеђење таквог квалитета да представља околност која нарушава претпоставку непристрасности судије, те је у конкретном случају непристрасност функционалне природе тих судија доведена у питање, због чега их је требало изузети у доношењу другостепене пресуде", наводи се у саопштењу ВКС.

Напомиње се да је одлучујући о захтеву за заштиту законитости бранилаца окривљеног, ВКС посебно имао у виду и релевантне одлуке Европског суда за људска права.

Како је Танјуг јуче објавио, пресудом ВКС од 22. априла усвојен је захтев за заштиту законитости бранилаца Дарка Шарића, адвоката Радослава Баћевића и Данила Шарића, као основан.

Због тога је у односу на Шарића, а по службеној дужности и у односу на Горана Соковића, Жељка Вујановића, Марка Пандрца, Николе Димитријевића, Ненада Новаковића, Бошка Недића, Петра Обрадовића, Небојше Сретеновића, Михајла Ђоковића, Родољуба Радуловића, Борислава Туњића, Милана Миловца, Живка Сибинског, Дарка Тошића, Милоша Цајића и сведоке сараднике АА, ББ и ВВ, ВКС укинуо поменуту пресуду у осуђујућем дјелу и предмет у том делу вратио Апелационом суду у Београду на поновно одлучивање.

Шарићу је укинутом одлуком Апелационог суда у новембру 2020. године била потврђена казна од 15 година затвора, коју му је претходно првостепеном пресудом изрекао Специјални суд.

Осуђен је као један од три организатора групе која је кријумчарила укупно 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Западну Европу током 2008. и 2009. године.

Горан Соковић, који је све време у бекству, укинутом пресудом је био осуђен на 15 година затвора, такође као организатор групе, као и Жељко Вујановић који је добио 14 година затвора, а зимус је одведен на издржавање казне.

Укинутом пресудом остали оптужени су били осуђени на казне затвора од 9 и по до 12 година затвора, док су тројица сведока сарадника добила симболичне казне од пет до 10 мјесеци затвора.

Крајем јула прошле године Шарић је првостепеном пресудом Специјалног суда осуђен на девет година затвора због прања 20 милиона евра зарађених од продаје наркотика.

 У овом случају у току је жалбени поступак.

Шарић је био у бекству од 2009. до марта 2014. године када се предао властима Србије. Од тада се налази у притвору, више од седам година.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана