VKS: Sudije su morale da se izuzmu od odlučivanja o Šariću

Tanjug
VKS: Sudije su morale da se izuzmu od odlučivanja o Šariću

BEOGRAD - Vrhovni kasacioni sud (VKS) saopštio je danas da je zahtev za zaštitu zakonitosti branilaca Darka Šarića usvojen, tako da je pravosnažna presuda u osuđujućem delu ukinuta i predmet vraćen na ponovno odlučivanje Apelacionom sudu - jer su u donošenju te presude učestvovale sudije koje su zbog ranijeg odlučivanja o produženju pritvora u istom predmetu, "imale izražen stav o postojanju opravdane sumnje da je okrivljeni Darko Šarić izvršio krivično delo".

Ta procesna uloga sudija, kako ističe VKS, predstavlja osnov za njihovo obavezno izuzeće od odlučivanja u postupku po žalbama na prvostepenu presudu, a kako to nije bio slučaj, VKS je našao, da je drugostepenom presudom učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka.

"Po nalaženju VKS, kod tih sudija formirano je predubeđenje takvog kvaliteta da predstavlja okolnost koja narušava pretpostavku nepristrasnosti sudije, te je u konkretnom slučaju nepristrasnost funkcionalne prirode tih sudija dovedena u pitanje, zbog čega ih je trebalo izuzeti u donošenju drugostepene presude", navodi se u saopštenju VKS.

Napominje se da je odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenog, VKS posebno imao u vidu i relevantne odluke Evropskog suda za ljudska prava.

Kako je Tanjug juče objavio, presudom VKS od 22. aprila usvojen je zahtev za zaštitu zakonitosti branilaca Darka Šarića, advokata Radoslava Baćevića i Danila Šarića, kao osnovan.

Zbog toga je u odnosu na Šarića, a po službenoj dužnosti i u odnosu na Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Đokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svedoke saradnike AA, BB i VV, VKS ukinuo pomenutu presudu u osuđujućem djelu i predmet u tom delu vratio Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje.

Šariću je ukinutom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Osuđen je kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu, ukinutom presudom je bio osuđen na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ukinutom presudom ostali optuženi su bili osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 mjeseci zatvora.

Krajem jula prošle godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika.

 U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak.

Šarić je bio u bekstvu od 2009. do marta 2014. godine kada se predao vlastima Srbije. Od tada se nalazi u pritvoru, više od sedam godina.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana