Тачи провоцира Европску унију

Агенције
Тачи провоцира Европску унију

Цирих - Порука Београду да заборави на Заједницу српских општина и говор у Албанији да ће ускоро бити једна држава са Косовом провокација су Брисела и Берлина, пише швајцарска штампа.

Косовски предсједник заправо провоцира ЕУ својим плановима о “великој Албанији”, истиче швајцарски дневник “Ноје цирихер цајтунг”, критикујући уједно Берлин и Брисел што годинама нису реаговали на неиспуњавање Бриселског споразума из Приштине. Лист указује на то да је дијалог Београда и Приштине блокиран пошто Берлин и Брисел немају никакво рјешење, а и погођене стране то одбијају, а сада Тачи извлачи и карту “велике Албаније” из рукава.

- Као ранији шеф ОВК, Тачи добро зна тактику вишеструких убода. Прошле недјеље је убо два пута. Најприје када је рекао да Београд треба да заборави договор о Заједници српских општина. Сарадња са српским општинама је 2013. године под посредовањем Брисела уговорно потписана. Она је требало да буде нешто што би отворило пут ка нормализацији односа Београда и Приштине. Нешто касније је Тачи задао нови убод када је у Круми поручио да ће сви Албанци ускоро живјети у једној држави, што би, према његовим ријечима, била природна реакција на неуспјешну европску интеграцију - подсјећа швајцарски лист.

Тачијева провокација је у његовом одбијању споразума са Београдом и стављања на дневни ред пројекта “велике Албаније” и она није усмјерена ка Србији, већ према Бриселу и Берлину, сматра овај лист.

Подсјећају да је ЗСО била кључна ствар у плану о проширеној аутономији косовских Срба и указује на то да је формирање остало годинама мртво слово на папиру. Такође, наводи да је највиша судска инстанца у Приштини овај споразум прогласила противним уставу, а у јавности је представљен “тројанским коњем Београда”.

- Прошло је пет година, а Брисел и Берлин нису се озбиљно бавили примјеном овог споразума. А онда је услиједио нови приједлог. Тачи и Вучић су прошлог љета почели да говоре о разграничењу и промјени граница. Одлучујуће питање је било како би та размјена територија требало да буде спроведена. Да ли цртањем карте Тачија и Вучића или испитивањем грађана. Та питања, међутим, уопште нису ни постављана, већ је, умјесто тога, услиједила мала бура и уплашени балкански експерти понављали су своју мантру 1990-их година да “на Балкану не смију бити никада мијењане границе јер постоји домино-теорија, ако једна граница буде промијењена, ниједна више није сигурна”, као и “да независно Косово није настало промјеном граница, већ је био специјални случај без преседана” - наводи “Ноје цирихер цајтунг”.

Након кратке уздржаности је и њемачка дипломатија прихватила тај став и изјаснила се против размјене територија. Умјесто дефинисања правила за потрагу за компромисом, у Берлину радије намећу рјешење, истиче лист, додајући да нико не зна како оно треба да изгледа, а јасно је само да више у понуди нису ЗСО, нити размјена територија. То што Тачи извлачи стару карту “велике Албаније” није изненађење, подвлачи лист и поставља питање да ли то представља и реалну опасност.

 

Сламка спаса

Према писању швајцарског листа, покушајем постизања разграничења са Вучићем, Тачи је ушао у велики ризик. Одбијање Берлина и млака подршка из Брисела довели су га у позицију потенцијалног губитника.

- Против тога помаже само да “од голуба настане соко” или, боље још, двоглави орао који полијеће са Косова Поља и који гледа до обала албанског Јадрана - пише овај швајцарски лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана