Рејтинг агенција С&П потрдила кредитни рејтинг Србије ББ+/ Б

Танјуг
Рејтинг агенција С&П потрдила кредитни рејтинг Србије ББ+/ Б

БЕОГРАД - Рејтинг агенција Standard and Poor''s, у извјештају који је објављен данас потврдила је оцијену кредитног рејтинга Републике Србије на нивоу „ББ+/ Б” и задржала стабилне изгледе за његово даље повећање, саопштило је Министарство финансија.

Сама чињеница да је Србија успјела да задржи кредитни рејтинг у условима пандемије и да остане у групи ретких земаља којима рејтинг није смањен, само су још један од доказа успјеха који је Влада Србије остварила у очувању макроекономске и финансијске стабилности, оцијењује се у саопштењу

Наводи се да су захваљујући добро испланираним, избалансираним и свеобухватним мјерама подршке економији у борби против пандемије изазване ковидом-19, у поређењу са другим земљама, као и отпорности кључних сектора на утицај пандемије, ограничени и умањени негативни ефекти пандемије и створена добра основа за одржив привредни раст.

Агенција похваљује успјех који је Србија остварила у процесу вакцинације пошто је више од трећине становништва примило бар једну дозу вакцине.

Захваљујући томе је Србија једна од водећих земаља када је ријеч о броју вакцинисаног становништва, што ће, очекује се, допринети даљој стабилизацији економских прилика у земљи.

С&П у извјештају такође наглашава да су велики и свеобухватни пакети мјера подршке допринели минималном паду бруто-домаћег производа у прошлој години од свега један одсто.

Агенција очекује опоравак економије већ у току ове године и процијењује да ће бити остварен значајан раст бруто- домаћег производа од чак пет одсто у 2021 години, као и континуиран раст у наредним годинама.

С&П истиче да је Србија у ову кризу ушла спремна и са добро уравнотеженим финансијама, чиме је створен основ за одрживи привредни раст и обезбеђен простор за креирање пакета мјера подршке привреди и становништву.

Наводи се да је умјерени ниво јавног дуга прије пандемије, створио довољан фискални простор за ограничавање антицикличних мјера и ублажио економски пад изазван пандемијом а да се већ од сљедеће године очекује стабилизација учешћа јавног дуга у БДП-у, а након тога и његово враћање на силазну путању.

С&П наглашава да уколико се повећање прилива страних директних инвестиција, примања од извоза и девизних резерви настави, и поред свих ризика, створиће се објективни услови за повећање кредитног рејтинга Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана