Rejting agencija S&P potrdila kreditni rejting Srbije BB+/ B

Tanjug
Rejting agencija S&P potrdila kreditni rejting Srbije BB+/ B

BEOGRAD - Rejting agencija Standard and Poor''s, u izvještaju koji je objavljen danas potvrdila je ocijenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou „BB+/ B” i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Sama činjenica da je Srbija uspjela da zadrži kreditni rejting u uslovima pandemije i da ostane u grupi retkih zemalja kojima rejting nije smanjen, samo su još jedan od dokaza uspjeha koji je Vlada Srbije ostvarila u očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti, ocijenjuje se u saopštenju

Navodi se da su zahvaljujući dobro isplaniranim, izbalansiranim i sveobuhvatnim mjerama podrške ekonomiji u borbi protiv pandemije izazvane kovidom-19, u poređenju sa drugim zemljama, kao i otpornosti ključnih sektora na uticaj pandemije, ograničeni i umanjeni negativni efekti pandemije i stvorena dobra osnova za održiv privredni rast.

Agencija pohvaljuje uspjeh koji je Srbija ostvarila u procesu vakcinacije pošto je više od trećine stanovništva primilo bar jednu dozu vakcine.

Zahvaljujući tome je Srbija jedna od vodećih zemalja kada je riječ o broju vakcinisanog stanovništva, što će, očekuje se, doprineti daljoj stabilizaciji ekonomskih prilika u zemlji.

S&P u izvještaju takođe naglašava da su veliki i sveobuhvatni paketi mjera podrške doprineli minimalnom padu bruto-domaćeg proizvoda u prošloj godini od svega jedan odsto.

Agencija očekuje oporavak ekonomije već u toku ove godine i procijenjuje da će biti ostvaren značajan rast bruto- domaćeg proizvoda od čak pet odsto u 2021 godini, kao i kontinuiran rast u narednim godinama.

S&P ističe da je Srbija u ovu krizu ušla spremna i sa dobro uravnoteženim finansijama, čime je stvoren osnov za održivi privredni rast i obezbeđen prostor za kreiranje paketa mjera podrške privredi i stanovništvu.

Navodi se da je umjereni nivo javnog duga prije pandemije, stvorio dovoljan fiskalni prostor za ograničavanje anticikličnih mjera i ublažio ekonomski pad izazvan pandemijom a da se već od sljedeće godine očekuje stabilizacija učešća javnog duga u BDP-u, a nakon toga i njegovo vraćanje na silaznu putanju.

S&P naglašava da ukoliko se povećanje priliva stranih direktnih investicija, primanja od izvoza i deviznih rezervi nastavi, i pored svih rizika, stvoriće se objektivni uslovi za povećanje kreditnog rejtinga Srbije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana