Нишка докторка Снежана Вељковић преминула од вируса корона

Срна
Нишка докторка Снежана Вељковић преминула од вируса корона

БЕОГРАД - Позната нишка докторка Снежана Вељковић преминула је од вируса корона. Вељковићева је била један од најактивнијих чланова Секције за историју медицине Српског љекарског друштва (СЛД) и неуморно је истраживала период Балканских ратова и Првог свјетског рата.

Она је дала велики допринос не само медицини, пошто је написала велики број научних радова из области судске медицине, већ и историји јер је прошле године приредила књигу "Казивања љекара о Великом рату" Бранислава Димитријевића.

Вељковићева се годинама бавила и историјом медицине, којој се посљедњих година свог живота максимално посветила, пише портал "Српска историја".

Снежана Вељковић рођена је у Нишу, а студије медицине завршила је на Медицинском факултету у Београду.

По завршетку студија радила је у Институту за судску медицину Медицинског факултета у Београду.

Предмет њених интересовања у оквиру судске медицине били су напрасне природне смрти, изненадне смрти новорођенчета и одојчета, наркоманија, кривична и стручна одговорност лекара и асфиктичне смрти, а као резултат тих истраживања настала је њена одлична монографија "Насилне асфиктичне смрти".

Као коаутор учествовала је у писању уџбеника за студенте медицине "Форензичка медицина", објављеном на српском и енглеском језику.

За студенте медицине написала је и уџбеник "Судска медицина", а била је и коаутор многих других уџбеника из медицине. Драгоцјене су и двије њене изванредне монографије "Хроника судске медицине у Београду" и "Хроника Медицинског факултета у Београду".

Ректорат Универзитета у Београду додијелио јој је за њену монографију "Хроника Медицинског факултета у Београду" 2011.године престижну награду "Веселин Лучић" из области научног рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана