Niška doktorka Snežana Veljković preminula od virusa korona

Srna
Niška doktorka Snežana Veljković preminula od virusa korona

BEOGRAD - Poznata niška doktorka Snežana Veljković preminula je od virusa korona. Veljkovićeva je bila jedan od najaktivnijih članova Sekcije za istoriju medicine Srpskog ljekarskog društva (SLD) i neumorno je istraživala period Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata.

Ona je dala veliki doprinos ne samo medicini, pošto je napisala veliki broj naučnih radova iz oblasti sudske medicine, već i istoriji jer je prošle godine priredila knjigu "Kazivanja ljekara o Velikom ratu" Branislava Dimitrijevića.

Veljkovićeva se godinama bavila i istorijom medicine, kojoj se posljednjih godina svog života maksimalno posvetila, piše portal "Srpska istorija".

Snežana Veljković rođena je u Nišu, a studije medicine završila je na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Po završetku studija radila je u Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Predmet njenih interesovanja u okviru sudske medicine bili su naprasne prirodne smrti, iznenadne smrti novorođenčeta i odojčeta, narkomanija, krivična i stručna odgovornost lekara i asfiktične smrti, a kao rezultat tih istraživanja nastala je njena odlična monografija "Nasilne asfiktične smrti".

Kao koautor učestvovala je u pisanju udžbenika za studente medicine "Forenzička medicina", objavljenom na srpskom i engleskom jeziku.

Za studente medicine napisala je i udžbenik "Sudska medicina", a bila je i koautor mnogih drugih udžbenika iz medicine. Dragocjene su i dvije njene izvanredne monografije "Hronika sudske medicine u Beogradu" i "Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu".

Rektorat Univerziteta u Beogradu dodijelio joj je za njenu monografiju "Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu" 2011.godine prestižnu nagradu "Veselin Lučić" iz oblasti naučnog rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana