Николићев авион се принудно вратио у Београд

Танјуг
Николићев авион се принудно вратио у Београд

Београд - Авион којим је предсједник Србије Николић летео за Ватикан вратио се у Београд због квара на мотору, а посјета Свјетој столици је отказана.

 

Саветница предсједника Србије Станислава Пак потврдила је Танјугу да је посјета “отказана до даљњег, док се не утврде термини за нову посјету”.

“Надамо се да ће то бити ускоро”, рекла је Пак.

Предсједник Србије кренуо је у једнодневну званичну посјету Ватикану, гдје је требало да се састане са папом Фрањом и другим званичницима.

Током посјете Николић је требало да се састане са папом, као и са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином, секретаром за односе са државама надбискупом Полом Галагером и шефом Одсека за Западни Балкан монсињором Хенриком Јакодзинским.

Николић, који је уочи посјете Ватикану разговарао са патријархом Иринејем, требало је да папи Фрањи пренесе и поједине ставове Српске православне цркве (СПЦ), који су од заједничког интереса.

Сви кварови на владиним авионима

Квар се догодио на мотору владиног фалкона, а то је посљедњи у низу инцидената са том владином летилицом. Због разних кварова на авиону, “фалкон”, који је произведен 1981. године, као и на другом владином авиону “лир џету”, 1991. произведеном, српски званичници су у више наврата имали проблема.

Због квара на “фалкону”, у децембру 2012. године тадасњи премијер Ивица Дачић није на вријеме полетио са аредорома “Никола Тесла” на Кипар.

Квар је установљен тек када су премијер и делегација ушли у авион, па се чекала набавка новог дијела, саопштили су тада надлежни.

Проблеми са владиним “фалконом” забиљежени су и 19. новембра у Уједињеним Арпаским Емиратима, а први потпредсједник владе Александар Вучић се вратио у земљу авионом шеика Мухамеда бин Заједа ал Нахјана.

Авион се покварио по доласка у УАЕ, а како је Танјугу тада речено у кабинету вицепремијера, члановима српске делегације пилот је рекао да постоји проблем са електроником летјелице, као и да је највјероватније у питању квар аутопилота.

Са истим авионом пет мјесеци раније имао је проблеме и ондашњи премијер Мирко Цветковић, који због квара летјелице није отишао у Брисел на састанак министара економије и финансија ЕУ.

Проблем на владином авиону догодио се и 2. децембра 2010. када је Цветковић полетио у службену посету Бугарској, да би се вратио након што је пилот детектовао недозвољене потресе на летјелици.

Нешто раније, у новембру те године, још један инцидент са “лир џетом” догодио се приликом Цветковићеве посјете Прагу, када је због проблема са уређајима за слетање по магли делегација морала да слети у Карлове Вари.

Августа 2010. године приликом одласка министра одбране Драгана Шутановца у Багдад, уочи полетања уочен је квар на мотору “фалкона”, а пошто је квар отклоњен делегација је отпутовала у Багдад.

У марту 2011. министар спољних послова Вук Јеремић каснио је у повратку из Париза више од три сата, јер је пилот на писти уочио квар који су механичари потом отклонили.

Према раније саопштеним подацима авио-службе Владе Србије “лир џет 31а” произведен је 1991, а “фалкон 50” 1981. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана