Николић: Ако оде Влада, идем и ја

Танјуг, Н1
Николић: Ако оде Влада, идем и ја

Београд - Предсједник Србије Томислав НИколић је изјавио да не подржава баш све потезе Владе, али тврди да су један тим и да ће заједно и отићи.

"Нисмо ни у каквој кохабитацији", рекао је предсједник Србије за телевизију Н1 и додао да би он могао можда и "политички да се извуче ако влади не крене", али да су ту заједно и да ће, ако тако буде, заједно и отићи.

"То што је подржавам јавно значи да стојим иза тога. Ако одемо, идемо сви", додао је.

Он је рекао да су мјере које влада примјењуе рискантне за њу, али да је премијер Вучић у годинама када може да ризикује и да један мандат проведе у опозицији, а да га народ након тога врати на власт, али да сматра да ће до сљедећих избора Влада Србије потпуно стабилизовати ситуацију у земљи и да има велике шансе да и поред тих мјера остане на власти.

На питање ко је тај ко жели да он оде с функције предсједника, Николић је рекао да су то можда баш они који желе и којима треба слабији Александар Вучић, који, нагласио је, има његову подршку упркос томе што им ставови по многим питањима у претходних 20 година нису били истовјетни, али су они успијевали да све проблеме ријеше.

Упитан да ли је СНС посљедња странка у његовој каријери, Николић каже да одговор на то питање зависи прије свега од његовог здравља и од тога шта га очекује у животу.

"Зависи пре свега од мог здравља, не бих желео никоме да се намећем, па ни да будем конкуренција својој странци, али могло би да се деси да поново будем члан СНС", рекао је Николић.

"Тачијева оцена безобразлук"

Предсједник Србије каже да не би ваљало ако с владом не би постигао договор о плану који припрема за рјешење питања Косова, јер, додао је, рјешење се може лако наћи.

Критикујући као "безобразлук" изјавукосовског шефа дипломатије Хашима Тачија према којој је Србија практично признала независност Косова, Николић је рекао да сензационалног признавања не може и не смије бити никада.

Потврдио је да припрема план за косовско питање, али да нема потребе да жури, јер с једне стране такво питање захтјева озбиљан приступ, а затим и наставак дијалога Београда и Приштине најављен је тек за почетак фебруара.

"Тада ће ситуација бити много јаснија, јер ће бриселска администрација изложити који су то услови за отварање поглавља и прикључења Србије ЕУ", рекао је Николић за телевизију Н1.

Николић каже да не зна шта су као рјешење нудили Борис Тадић као предсједник и Војислав Коштуница као премијер, али тврди да је он једини предсједник који се усудио да представи план из којег је настао Бриселски споразум и да га предочи јавности.

"План је потекао од мене. Не желим да се кријем ни иза кога", рекао је Николић и додао да зато не би ваљало да се он и влада сада не договоре, кад су већ раније то успијели.

Критикујући Тачијеву изјаву о томе да је Србија већ признала Косово предсједник Србије је рекао да косовски министар добро зна да признавање Косова никада није било стављено на сто, те је додао да та изјава само отежава позицију привремених институција Приштине пред разговоре у Бриселу, "јер ће имати проблема да објасни зашто договор о решавању услова живота без прејудицирања статуса тумачи као де факто признавање Косова".

Николић је поново критиковао поступке појединих дипломата у Београду, посебно амбасадора Њемачке, речима да се у јавним иступима "мешају у унутрашње ствари наше земље", а посебно приликом разговора с комесаром за проширење Јоханесом Ханом, када, како је навео, иако је био присутан, немачки амбасадор није имао никакав приговор на Ханову констатацију да је признавање Косова услов за пријем Србије у ЕУ.

Зато, сматра Николић, њемачки амбасадор не може да каже да Хан то није рекао, јер, каже да "ако ја лажем, не лажу снимци" и додаје да је то било први пут после много година да тако нешто чује у једном званичном разговору.

Такву изјаву не треба нико да тумачи, увјерен је Николић, а он је, каже, тумачи на једноставан начин:

"Изјава европског комесара Хана је да ће Србија бити суочена са потпуним договором са Косовом и Метохијом пре уласка у ЕУ. А сада питам - има ли договора са Албанцима и какав то договор може Србија да постигне да би постала чланица ЕУ?", закључио је Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана