Настављено суђење родитељима дјечака који је починио масакр у школи

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - У Вишем суду у Београду данас је настављено суђење оцу и мајци дјечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио деветоро дјеце и чувара те школе.

На данашњем суђењу пуномоћници оштећених су износили уводна излагања. 

Адвокат Огњен Божовић пуномоћник оштећених изјавио је новинарима да тренутно раде на томе да суд одобри да оштећени присуствују суђењу.

Божовић је подсјетио да је суд јуче искључио јавност из поступка, када су и оштећени удаљени из суднице. 

Он сматра да је непримјерено коментарисати да ли су адвокати или оштећени за искључење јавности, али је додао да овај поступак има ширег друштвеног и историјског значаја, те да је важан контекст упознавања свих са мотивима незапамћеног злочина и трагедије. 

"Морамо као друштво да преиспитамо све вредности и да се боримо да се таква ствар никада више не понови", закључио је Божовић.

Боривоје Боровић, бранилац оптужених Миљане и Владимира Кецмановића, навео је да је одбрана данас поново предложила суду да размотри одлуку о искључењу јавносту коју је донио јуче на приједлог Вишег јавног тужилаштва у Београду. 

Он тврди да је тај приједлог подржао велики дио пуномоћника оштећених, како би се оштећени вратили у судницу и пратили поступак. 

"Ми сматрамо да је јавност додатно узнемирена јер није у судници, јер новинари и сами оштећени нагађају шта се дешава унутра", рекао је Боровић и додао да инсистирају да се јавност обавијести о свему што се дешава у судници, односно који су докази и како се изјашњавају оптужени да би се избјегле спекулације. 

Ирина Боровић, такође бранилац оптужених, додала је да су они допунили и образложили уводна излагања, као и пуномоћници оштећених. 

Психотерапеут Југослава Зајић изјавила је данас да је одлука Вишег суда у Београду да искључи јавност са суђења родитељима 13-годишњег дјечака у интересу малољетног лица, додала да она лично сматра да је због преосјетљивости информација и медијске сензације боље да суђење буде затворено. 

"Што се тиче наставка процеса, видим да јавност тражи одређену одоговорност и видимо да је малолетно лице починилац који нема ту кривичну одоговорност и онда се негде тражи одговорност родитеља. Родитељи имају неку одговорност у процесу развоја, сазревања. Очекујем да се кроз овај процес и овај јединствен случај утиче на превенцију и да се покаже последице постоје", рекла је Зајићева.

Чланови породица убијених су данас остали испред суднице док су у судницу позвани оптужени, браниоци и пуномоћници оштећених. 

Чланови породица убијених носили су њихове слике, које су послагали на клупу испред суднице.

Подсјећамо, поред оца и мајке, оптужени су и власник стрељачког клуба у којем је дечак, како се сумња, учио да пуца, Ратко Ивановић и инструктор у том клубу Немања Маринковић. 

Оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Београду је предложено да суд Владимира К. осуди на казну затвора од 12 година, мајку Миљану К. на казну затвора од двије и по године, док је за власника стрељачког клуба "Партизан практикал шутинг" Ивановића и инструктора у том клубу Маринковића предложена казна затвора од по три године.

Владимир Кецмановић оптужницом се терети за кривично дјело тешка дела против опште сигурности, односно јер је свог 13-годишњег сина обучавао да рукује ваздушним и ватреним оружјем, водио га у стрељану то очигледно није примјерено дјечаковом узрасту, као и јер оружје није чувао безбиједно, како је то предвиђено законом.

Више јавно тужилаштво непосредно је оптужило и мајку дјечака Миљану Кецмановић због кривичног дјела недозвољена производња, држање и ношење оружја и експлозивних материја.

Због кривичног дјела давања лажног исказа, како је рекао, непосредно су оптужени предсједник Стрељачког клуба "Партизан практикал шутинг" Ивановић и инструктор у том клубу Маринковић.

Против оца и мајке воде се и два парнична поступка по тужбама чланова породице убијених, а за накнаду нематеријалне штете усљед смрти блиског лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана