Си Ђинпинг завршио посjету Београду, Вучић га испратио на аеродрому

Танјуг
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД, 7. маја (Тањуг) - Кинески председник Си Ђинпинг завршио је дводневну посету Београду, а на аеродрому "Никола Тесла" вечерас га је испратио председник Србије Александар Вучић.

Испраћају кинеског предсједника и његове супруге професорке Пенг Лијуан присуствовали су и супруга предсједника Србије Тамара Вучић, предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић, предсједник владе Милош Вучевић, министар спољних полова Марко Ђурић.

У делегацији су били и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић,  амбасадор Кине у Србији Ли Минг, са супругом Лу Фангцинг, као и војни аташе Кине.

Си Ђинпинг је са супругом у Београд дошао јуче, а свечани дочек уз највише државне почасти приређен му је данас испред Палате Србија.

Сија је данас испред Палате Србија дочекао и велики број грађана Србије које је он заједно са предсједником Вучићем поздравио. Послије тога је одржан њихов заједнички састанак, а затим и састанак двије делегације.

Предсједници су потписали Заједничку изјаву о продубљивању и подизању свеуобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу, а упиличена је и церемонија размјене 28 дукумента о сарадњи.

A group of people walking on the streetDescription automatically generated

На заједничкој конференцији за медије Си Ђинпинг је рекао да је још 2016. године осјетио топлу добродошлицу, а истакао је и да је Србија за осам година под руководством председника Вучића побољшала своју међународну позицију и економски напредовала.

Више пута је указао да Србија и Кина имају челично пријатељство, а навео је и да Кина подржава Србију у очувању територијалниг интегритета и суверенитета.

Вучић је захвалио Сију што је Кина увијек била уз Србију када год јој је било тешко. Истакао је и да ће Кина, како му је пренио предсједник Си, учествовати на међународној изложби Експо 2027.

Између осталог је навео и да је извоз из Србије у Кину увећан за 140 пута у претходних 10 година.

Кинеска делегација имала је око 400 чланова, а посјету су пратили и бројни новинари из Кине.

Током боравка предсједника Сија предузете су посебне безбједносне мјере у којима је било ангажовано око 6 600 полицајаца.

Си је посљедњи пут био у Србији 2016, што је била прва посјета предсједника Кине Србији након 32 године и том приликом је потписана Декларација о стратешком партнерству.

Вучић се са Сијем састао у октобру прошле године у Пекингу, током трећег форума "Појас и пут", када је потписано 18 споразума, укључујући и споразум о слободној трговини Србије и Кине, који би ускоро требало да ступи на снагу.

Ово је прва посјета предсједника Сија Европи у посљедњих пет година, а коју је започео 5. маја сусретом са француским предсједником Емануелом Макроном у Паризу. Из Београда кинески предсједник одлази у Будимпешту гдје ће се састати са тамошњим званичницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана