Србија шаље хуманитарну помоћ становницима Газе, први авион креће данас

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Србија ће данас и сутра упутити Палестинској управи хуманитарну помоћ у роби, као вид помоћи угроженом становништву усљед критичне хуманитарне ситуације у Појасу Газе.

Овакав закључак донесен је на сједници Владе Србије, а хуманитарна помоћ се даје у храни, води, медицинској опреми, као и шаторима за смјештај породица.

Укупна вриједност робе је близу три милиона евра, а тешка је готово 900 тона, саопштено је из Владе Србије.

С обзиром на ургентност ситуације и опредијељеност Србије да се помогне палестинском становиништву, помоћ се шаље у два авионска лета, од којих први авион лети данас, док се други упућује сутра.

Цијенећи значај хуманитарне помоћи, данашњи авион са робом, према информацијама Министарства спољних послова Србије, дочекаће амбасадор Србије у Египту.

"Уважавајући комплексност ситуације, нико не може да процени период у којем ће ова роба стићи до становника Газе", наводи се у саопштењу.

Остатак хуманитарне помоћи превозиће се бродским путем у више наврата.

План је да помоћ, када стигне у Египат, преузме Црвени полумјесец Египта и даље камионима превезе у Појас Газе.

"То све говори о сложености процедуре за вршење испоруке хуманитарне помоћи, као и о неопходности ове помоћи", истиче се у саопштењу.

Влада се сагласила и са приједлогом Министарства спољних послова да се Влада Србије одазове позиву Агенције УН за образовање, науку и културу /УНЕСКО/ за пружање финансијске подршке Програму за хитну помоћ Гази, уплатом 10.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана