Начелник београдске полиције: Малољетник планирао напад и направио списак жртава

ГС/Агенције
Начелник београдске полиције: Малољетник планирао напад и направио списак жртава

БЕОГРАД - БЕОГРАД- Начелник Полицијске управе за град Београд Веселин Милић рекао је да је Коста К. (13) планирао унапријед пуцњаву у у Основној школи "Владислав Рибникар", као и да је имао и скицу школе и списак дјеце које је желио да убије.

Милић је у  Влади Србије гдје је одржана  конференција за медије поводом пуцњаве у београдској ОШ “Владислав Рибникар” у којој је страдало осам ученика и радник обезбјеђења рекао да је Ватрено оружје  малољетник узео  из очевог стана и донио са четири молотовљева коктела. Мотив како додаје и даље није познат.

- Нападач је имао списак деце коју је планирао да ликвидира. Сам је радио план улаза и излаза у школу и одредио је приоритетне мете и кога ће из ког разреда да ликвидира – рекао је Милић

Милић је истакао да је за 25 година година, колико ради у МУП-у, био на хиљаде увиђаја, али да је ово незапамћен злочин.

-Према до сад прикљупљеним информацијама осумњичени је месец дана планирао овај злочин - рекао је Милић и показао скицу која је пронађена код ухапшеног као и списак ученика.

Додао је да је нападач лице које нема никакве менталне проблеме

Додао је  да су нијеми пред огромном људском трагедијом која изазива тугу и бол и припаднике МУП-а обавезује да информише о реалном чињеничном стању.

Навео је да је јутрос око 8.40 дежурну службу полиције позвала замјеник директора школе Иванка Јовановић и рекла да је дијете у школу ушло са ватреним оружјем и да насумично пуца. Одмах су упућене патроле полиције.

-Након тога је у 8.42 позвало НН лице и представило се као Кецмановић Коста. Рекао је да је пуцао у више лица у ОШ „Владислав Рибникар“, улица Краља Милутина број 10. Доласком полиције на лице места утврђено је да је дошло до употребе ватреног оружја од стране наведеног дечака који је и позвао нашу дежурну службу којом приликом је страдало осам ученика школе, од чега седам девојчица и један дечак - рекао је Милић.

Осумњичени је, како је рекао Милић, данашњи дан изабрао јер је учионица историје била близу улаза у школу, а да је први час имало његово одјељење 7-2.

-Он је имао пиштољ калибра девет милиметара са три оквира и малокалибарски пиштољ који је узео из стана свога оца, као и четири молотовљева коктела, а по доласку у школу одмах је извадио пиштољ и пуцао у радника обезбеђења Д.В. - рекао је он. Након тога се, рекао је Милић, окренуо ка дјеци А.Б. која је била дежурна и Б.А. која је такође стајала и С.Н. и пуцао ка њима и лишио их живота. Затим је док је ишао ка учионици историје замијенио оквир, пуцао на учитељицу историје и ученике, а потом баца оружје и позива полицију.

-Сам је радио план скице улаза и излаза из школе, а која је нађена на његовом радном столу и како је сам рекао одредио је приоритетне мете. Скица мало изгледа као из неке игрице или хорор филма, што указује да је детаљно планирао како да уђе у коју учионицу и како да ликвидира по којем броју - рекао је Милић.

Навео је да се највјероватније ради о С. Н. (14), Б. А. (12), А. Б. (12), А. Д. (14), К. Н (13) М. А (14), Е. К. (14), А. Ч. (14), као и раднику обезбјеђења.

Рањено је шест ученика - четири дјечака и двије дјевојчице, а то су А. Б. (14), Х. К. (14), НН мушко, учитељица Т. С. (50), Ј. Д. (13) , В. М. и А. А. (14). Милић је додао да су двоје од шест повријеђених животно угрожени.

Ружић: Децу родитељима нико не може да врати

-Изражавам најдубље жаљење поводом највеће трагедије која је задесила Србију и наш образовни систем. Децу родитељима нико не може да врати – рекао је министар провјете Србије Бранко Ружић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана