Načelnik beogradske policije: Maloljetnik planirao napad i napravio spisak žrtava

GS/Agencije
Načelnik beogradske policije: Maloljetnik planirao napad i napravio spisak žrtava

BEOGRAD - BEOGRAD- Načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić rekao je da je Kosta K. (13) planirao unaprijed pucnjavu u u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kao i da je imao i skicu škole i spisak djece koje je želio da ubije.

Milić je u  Vladi Srbije gdje je održana  konferencija za medije povodom pucnjave u beogradskoj OŠ “Vladislav Ribnikar” u kojoj je stradalo osam učenika i radnik obezbjeđenja rekao da je Vatreno oružje  maloljetnik uzeo  iz očevog stana i donio sa četiri molotovljeva koktela. Motiv kako dodaje i dalje nije poznat.

- Napadač je imao spisak dece koju je planirao da likvidira. Sam je radio plan ulaza i izlaza u školu i odredio je prioritetne mete i koga će iz kog razreda da likvidira – rekao je Milić

Milić je istakao da je za 25 godina godina, koliko radi u MUP-u, bio na hiljade uviđaja, ali da je ovo nezapamćen zločin.

-Prema do sad prikljupljenim informacijama osumnjičeni je mesec dana planirao ovaj zločin - rekao je Milić i pokazao skicu koja je pronađena kod uhapšenog kao i spisak učenika.

Dodao je da je napadač lice koje nema nikakve mentalne probleme

Dodao je  da su nijemi pred ogromnom ljudskom tragedijom koja izaziva tugu i bol i pripadnike MUP-a obavezuje da informiše o realnom činjeničnom stanju.

Naveo je da je jutros oko 8.40 dežurnu službu policije pozvala zamjenik direktora škole Ivanka Jovanović i rekla da je dijete u školu ušlo sa vatrenim oružjem i da nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije.

-Nakon toga je u 8.42 pozvalo NN lice i predstavilo se kao Kecmanović Kosta. Rekao je da je pucao u više lica u OŠ „Vladislav Ribnikar“, ulica Kralja Milutina broj 10. Dolaskom policije na lice mesta utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane navedenog dečaka koji je i pozvao našu dežurnu službu kojom prilikom je stradalo osam učenika škole, od čega sedam devojčica i jedan dečak - rekao je Milić.

Osumnjičeni je, kako je rekao Milić, današnji dan izabrao jer je učionica istorije bila blizu ulaza u školu, a da je prvi čas imalo njegovo odjeljenje 7-2.

-On je imao pištolj kalibra devet milimetara sa tri okvira i malokalibarski pištolj koji je uzeo iz stana svoga oca, kao i četiri molotovljeva koktela, a po dolasku u školu odmah je izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđenja D.V. - rekao je on. Nakon toga se, rekao je Milić, okrenuo ka djeci A.B. koja je bila dežurna i B.A. koja je takođe stajala i S.N. i pucao ka njima i lišio ih života. Zatim je dok je išao ka učionici istorije zamijenio okvir, pucao na učiteljicu istorije i učenike, a potom baca oružje i poziva policiju.

-Sam je radio plan skice ulaza i izlaza iz škole, a koja je nađena na njegovom radnom stolu i kako je sam rekao odredio je prioritetne mete. Skica malo izgleda kao iz neke igrice ili horor filma, što ukazuje da je detaljno planirao kako da uđe u koju učionicu i kako da likvidira po kojem broju - rekao je Milić.

Naveo je da se najvjerovatnije radi o S. N. (14), B. A. (12), A. B. (12), A. D. (14), K. N (13) M. A (14), E. K. (14), A. Č. (14), kao i radniku obezbjeđenja.

Ranjeno je šest učenika - četiri dječaka i dvije djevojčice, a to su A. B. (14), H. K. (14), NN muško, učiteljica T. S. (50), J. D. (13) , V. M. i A. A. (14). Milić je dodao da su dvoje od šest povrijeđenih životno ugroženi.

Ružić: Decu roditeljima niko ne može da vrati

-Izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem. Decu roditeljima niko ne može da vrati – rekao je ministar provjete Srbije Branko Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana