Међународна комисија да преузме случај убиства Оливера Ивановића

Срна
Међународна комисија да преузме случај убиства Оливера Ивановића

Приштина - Учесници округлог стола, одржаног у Чаглавици код Приштине поводом годину дана од убиства предсједника Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" /СДП/ Оливера Ивановића, затражили су да независна међународна комисија преузме истрагу о овом убиству, почињеном 16. јануара прошле године у сјеверној Косовској Митровици.

Замјеник предсједника СДП-а Ксенија Божовић изнијела је сумње да неко настоји додатно да отежа истрагу, наводећи да истражни органи из Београда, Приштине и службе безбједности из међународне заједнице морају у најкраћем року одговорити одакле су се у јавности појавили снимци са видео-камера које су, како су до сада тврдили из Београда и Приштине, у тренутку убиства Ивановића биле угашене.

"Лично сам добила тврдње специјалног тужиоца /самопроглашеног/ Косова да су четири камере на сједишту наше грађанске иницијативе, наводно, биле угашене од 4. до 16. јануара и да су прорадиле 10 минута после атентата на нашег председника", рекла је Божовићева, додајући да је увјерена да су управо то детаљи који указују да је истрага оптерећена првенствено политичким мотивима и да је некоме стало да убиство остане нерасвијетљено.

Она је у име породице Оливера Ивановића, пријатеља, поштовалаца и свих Срба апеловала на све људе, а посебно на амбасадоре западних земаља, да сутра присуствују обиљежавању годину дана од овог убиства како би послали јасну и јединствену поруку да атентат на Ивановића мора да буде расвијетљен, а наредбодавци и починиоци откривени.

Предсједник Самосталне либералне странке Слободан Петровић оптужио је Београд, Приштину и међународну заједницу да ништа не чине да буду пронађени народбодавци и починиоци убиства Оливера Ивановића и изнио сумњу да представницима Срба и Србима на Космету "пријети већи злочин него што је ово убиство".

"Подсећам да је на исти дан када је убијен Ивановић, пет година раније убијен Димитрије Јанићијевић - кандидат СЛС-а за градоначелника Северне Косовске Митровице, да су Оливеру у два наврата паљени аутомобили, да је бачена бомба на седиште СДП-а и да је у предизборној кампањи 2016. године Оливер Ивановић био анатемисан и проглашен издајником српских националних интереса", рекао је Петровић.

Он оцјењује да све то ствара климу потпуног страха и безакоња у коме су сви Срби који нису чланови Српске листе, као и њихове породице "живе мете".

Петровић каже да подржава идеју да међународна комисија преузме истрагу о убиству Оливера Ивановића.

Александар Јаблановић је у име Покрета косовских Срба из Лепосавића изнио увјеравања да су све безбједносне службе, укључујући приштинске, београдске и међународне, "имале сазнања да је Ивановићу живот угрожен".

"Очекујем да ће Кфор у складу са својим мандатом дати одговор или бар преузети улогу координатора у истрази о Ивановићевом убиству", рекао је Јаблановић и подсјетио да су он и његов отац Драган Јаблановић, бивши градоначленик Лепосавића, у више наврата били "мете" и да до данас ниједан од напада на њих није расвијетљен.

Учесници округлог стола сагласни су да Београд и Приштина морају размјењивати информације до којих су дошли у истрази и да, уколико случај убиства Оливера Ивановића остане нерасвијетљен, неће бити мира, ни спокоја за грађане Косова и Метохије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана