Линта: Брутална лаж о геноциду над Бошњацима у Сребреници

Срна
Линта: Брутална лаж о геноциду над Бошњацима у Сребреници

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да је главни циљ бруталне лажи о геноциду над Бошњацима у Сребреници трајна сатанизација Срба, оцијенивши да и извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године јасно показује да се геноцид није десио.

Линта је истакао да је права истина да лажни мит о геноциду у Сребреници служи за изазивање и ширење мржње према Србији, Републици Српској и српском народу, повећање тензија и продубљивање подјела између Срба и Бошњака, остварење ратних циљева политичког Сарајева и стицање политичких поена у борби за власт у појединим државама региона.

Он сматра да Србија треба да покрене снажну правну, дипломатску и политичку борбу за праву истину о догађајима у Сребреници током грађанског рата.

“Један од начина борбе јесте да Влада оснује међународну комисију за истраживање страдања Срба и Бошњака у Сребреници и око ње 1992.-1995. године који би чинили најпознатији стручњаци из области истраживања геноцида и међународног хуманитарног права. Комисија би имала циљ да изради непристрасан извјештај заснован на чињеницама”, навео је Линта.

Он је напоменуо да је на извјештају Независне међународне комисије, коју је основала Влада Републике Српске, радило 10 угледних стручњака на челу са познатим изралеским историчаром и свјетски признатим експертом за холокауст др Гидеоном Грајфом чији је првенствени циљ био да се утврди пуна истина о догађајима у сребреничкој регији током грађанског рата.

“У извјештају је наведено низ чињеница о страдању Срба од стране муслиманских снага чиме се аргументовано разбија мантра о Бошњацима као јединим жртвама у Сребреници и у БиХ. Поред тога, апсолутно је нетачно да је у јулу 1995. године страдало више од 8.000 Бошњака”, навео је Линта.

Он је додао да досадашња сазнања потврђују чињеницу да су у Сребреници страдали и Срби и Бошњаци због чега треба да одговарају сви који су починили злочине и једнако треба да се поштују и српске и бошњачке жртве.

Према његовим ријечима, врхунска је измишљотина да се признањем непостојећег геноцида у Сребреници афирмишу мир, стабилност и помирење и доказује висок степен демократије, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана