Linta: Brutalna laž o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici

Srna
Linta: Brutalna laž o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da je glavni cilj brutalne laži o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici trajna satanizacija Srba, ocijenivši da i izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine jasno pokazuje da se genocid nije desio.

Linta je istakao da je prava istina da lažni mit o genocidu u Srebrenici služi za izazivanje i širenje mržnje prema Srbiji, Republici Srpskoj i srpskom narodu, povećanje tenzija i produbljivanje podjela između Srba i Bošnjaka, ostvarenje ratnih ciljeva političkog Sarajeva i sticanje političkih poena u borbi za vlast u pojedinim državama regiona.

On smatra da Srbija treba da pokrene snažnu pravnu, diplomatsku i političku borbu za pravu istinu o događajima u Srebrenici tokom građanskog rata.

“Jedan od načina borbe jeste da Vlada osnuje međunarodnu komisiju za istraživanje stradanja Srba i Bošnjaka u Srebrenici i oko nje 1992.-1995. godine koji bi činili najpoznatiji stručnjaci iz oblasti istraživanja genocida i međunarodnog humanitarnog prava. Komisija bi imala cilj da izradi nepristrasan izvještaj zasnovan na činjenicama”, naveo je Linta.

On je napomenuo da je na izvještaju Nezavisne međunarodne komisije, koju je osnovala Vlada Republike Srpske, radilo 10 uglednih stručnjaka na čelu sa poznatim izraleskim istoričarom i svjetski priznatim ekspertom za holokaust dr Gideonom Grajfom čiji je prvenstveni cilj bio da se utvrdi puna istina o događajima u srebreničkoj regiji tokom građanskog rata.

“U izvještaju je navedeno niz činjenica o stradanju Srba od strane muslimanskih snaga čime se argumentovano razbija mantra o Bošnjacima kao jedinim žrtvama u Srebrenici i u BiH. Pored toga, apsolutno je netačno da je u julu 1995. godine stradalo više od 8.000 Bošnjaka”, naveo je Linta.

On je dodao da dosadašnja saznanja potvrđuju činjenicu da su u Srebrenici stradali i Srbi i Bošnjaci zbog čega treba da odgovaraju svi koji su počinili zločine i jednako treba da se poštuju i srpske i bošnjačke žrtve.

Prema njegovim riječima, vrhunska je izmišljotina da se priznanjem nepostojećeg genocida u Srebrenici afirmišu mir, stabilnost i pomirenje i dokazuje visok stepen demokratije, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana