Косовска полиција ушла у зграде општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, сузавцем и шок бомбама на окупљене Србе FOTO/ VIDEO

ГС/Агенције
Косовска полиција ушла у зграде општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, сузавцем и шок бомбама на окупљене Србе FOTO/ VIDEO

ЗВЕЧАН- Предсједник Србије Александар Вучић идао је наредбу да се Војска Србије стави у највишу борбену готовост. Више десетина припадника специјалне полиције стигло је џиповима до зграда локалних самоуправа у Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, а на улазима у зграде окупљено је на десетине Срба, запослених у привременим органима тих општина.

Такозвана косовска полиција саопштила је да се ситуација на сјеверу КиМ смирила

Такозвана косовска полиција саопштила је да се ситуација на сјеверу КиМ смирила, али да ће „наставити да ради на постизању безбједности за све грађане“.

У саопштењу се наводи да су предузете све мјере како би се спријечила било каква евентуална криминална активност.

Наглашава се да је полиција у више наврата апеловала на грађане окупљене у сјеверним општинама који су, како се наводи, те захтјеве игнорисали.

„Захтјеви полицијских службеника су занемарени, поједини људи у маси у Звечану су испољили насиље, бацали разна оруђа и бомбе на полицију и службена возила“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је полиција, у складу са законом, користила сузавац како би растјерала масу и омогућила градоначелницима да уђу у просторије општина.

Како се наводи у саопштењу косовске полиције, пет њених припадника је повријеђено у нередима на сјеверу КиМ, три возила Еулекса су оштећена, а једно возило је запаљено током сукоба грађана и полиције у општини Звечан.

Предсједник Србије Александар Вучић присуствоваће сутра сједници Савјета за националну безбједност

Сједница је заказана за 9 часова у згради Генералног секретаријата предсједника Републике, саопштено је из Предсједништва

Земље Квинте осудиле су вечерас насиље на сјеверу Косова и позвале косовске власти да се одмах повуку и деескалирају ситуацију.

У заједничком саопштењу САД, Француска, Италија, Њемачка и Велика Британија осуђују одлуку приштинских власти да на силу обезбиједе приступ општинским зградама на сјеверу Косова, упркос њиховом позиву на уздржаност.

Блинкен: Курти хитно да обустави насилне мјере на сјеверу КиМ

Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да хитно обустави насилне мјере на сјеверу КиМ и поново се фокусира на дијалог који се води уз посредовање ЕУ.

„Снажно осуђујемо акције владе Косова које ескалирају тензије на сјеверу и повећавају нестабилност“, навео је Блинкен на Твитеру.

Блинкен је у саопштењу позвао премијера у Приштини да промјени курс, пренео је Ројтерс.

Амерички државни секретар је навео да су акције Приштине противне америчким и савјетима ЕУ и да су „нагло и непотребно ескалирале тензије поткопавају напоре Вашингтона да помогне у нормализацији односа између Косова и Србије”.

Нагласио и да ће то имати посљедице по билатералне односе САД са Приштином.

Вечерас сједница савјета за националну безбједност због дешавања на сјеверу КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће одмах послије скупа „Србија наде“ бити одржана Сједница савјета за националну безбједност поводом најновијих дешавања на сјеверу Косова и Метохије.
„Много тога лошег се догађа на Косову и Метохији, зато су јединство и заједништво потребнији него икада, само снажна и јака Србија може да изађе на крај са проблемима“, истакао је Вучић.

Стано: Одмах предузети мјере за смиривање ситуације

Портпарол Европске комисије Петер Стано каже да ЕУ најоштрије осуђује сукобе у којима су учествовали косовска полиција и демонстранти на сјеверу КиМ и поручио да сви морају да предузму акције како би одмах деескалирали ситуацију.

„Европска унија снажно осуђује сукобе у којима су учествовали косовска полиција и демонстранти на сјеверу Косова, инициране покушајем новоизабраних градоначелника да уђу у зграде општина.

„Жалимо и због напада на патроле цивилне мисије ЕУ на Косову, Еулекс. Еулексу мора бити дозвољено да мирно спроводи свој мандат“, рекао је Стано новинарима у Бриселу.

Додао је да ЕУ неће прихватити даље једностране или провокативне акције, те да очување мира и безбједности на терену треба да буде приоритет.

Иљир Пеци напустио је зграду општине

Иљир Пеци, изабран за градоначелника Звечана на изборима које су Срби бојкотовали, напустио је зграду општине, уз велику пратњу тзв. косовске полиције. Пеци се током одласка није обратио медијима.

Око зграде општине и у самом граду остао је велики број косовских полицајаца и специјалних јединица.

Иста ситуација је и у Зубином Потоку и Лепосавићу.

Свечља: Косовска полиција показала професионализам у данашњој акцији

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља изнио је тврдњу да је косовска полиција данас показала професионализам у суочавању са, како је рекао, "организованим криминалним групама" које су ометале нове градоначелнике да уђу у општинске зграде на сјеверу КиМ.

Он је у објави на Фејсбуку честитао полицији на данашњој акцији и додао да је у њој лакше повријеђено пет припадника полиције, који се осећају добро и на дужности су.

Раније данас косовска полиција упала је у зграде општина Лепосавић, Звечан и Зубин Поток, где су се окупили грађани у покушају да спрече њихове уласке.

Неколико десетина повријеђених у сукобима на сјеверу КиМ

У сукобима косовске полиције и грађана на сјеверу Косова и Метохије повријеђено је неколико десетина људи.

Они су збринути и нису животно угрожени.

Припадници специјалне јединице РОСУ заједно са нелегалним градоначелником Зубиног Потока Измир Зећири ушли у зграду општине уз шок бомбе и сузавац, а том приликом повријеђено је више особа, потврдио је Срни предсједник невладине организације "Зубин Поток" Мико Бишевац.

"Током овог насилног упада више особа је лакше повријеђено, међу којима сам и ја", рекао је Бишевац.

Бишевац је навео да су прије упада у зграду општине специјалци употријебили шок бомбе и сузавце како би растјерали масу

На згради општине Лепосавић косовска застава 

У Лепосавићу је на згради општине постављена косовска застава, јавља дописник РТС-а.

Полиција блиндираним аутомобилима блокира прилазе згради општине, а грађани су растјерани по околним улицама.

У згради општине је нови председник са одборницима.

Ховенијер: Данашње насилне мјере треба одмах прекинути

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер осудио је поступке косовских власти и позвао да се оне одмах зауставе.

"Сједињене Америчке Државе осуђују акцију косовских власти да приступе општинским зградама на северу Косова. Данашње насилне мере треба одмах прекинути", написао је Ховенијер на Твитеру.

Вучевић: Војска се размјешта на позицијама ка административној линији

Министар одбране Милош Вучевић рекао је, поводом подизања борбене готовости Војске Србије, да се ВС размјешта на позицијама ка административној линији.

Србија неће дозволити нову "Олују", 17. март и наћи ће адекватан одговор, прије свега политички, а не искључујем ни неки други одговор који ће бити адекватан опасности, поручио је Вучевић.

Лепосавић: Центар града под димом од сузавца

Припадници Косовске полиције ушли су у зграду општине у Лепосавићу уз велику количину испаљеног сузавца и шок бомби. Центар града је у диму.

Косовска полиција увела 12-часовне смјене због могуће ескалације на сјеверу КиМ

Припадници косовске полиције прешли су на 12-часовно радно вријеме како би били у стању приправности у случају ескалације ситуације на сјеверу КиМ, јавља Репортери.

Како наводи, полиција је прешла са осмочасовног на 12-очасовно радно вријеме како би била у стању приправности у случају затегнуте ситуације на сјеверу покрајине.

У току упад и у зграду општине у Лепосавићу

Послије упада у зграде општина у Звечану и Зубином Потоку, припадници Косовске полиције тренутно насилно улазе и у зграду општине у Лепосавићу. Како јавља репортер Косово онлајн испалили су сузавац и шок бомбе.

Сузавац и у дворишту цркве

Косовска полиција је током акције упада у зграду општине у Звечану бацила сузавац и у двориште Сркве Светог Ђорђа и испред Дома здравља у овом мjесту.

Полиција и даље испред општине Звечан

Пуно припадника специјалне полиције и даље је испред општине Звечан, јавља РТС.

Дио полицајаца у оклопним возилима је напустио подручје око општине, а они који су остали и даље контролишу тај простор.

Полиција је ставила зграду општине под контролу, али не дозвољава прилаз.

У зграду општине Зубин Поток ушао нови предсjедник, полиција грађане растjерала сузавцем

У зграду локалне самоуправе у Зубином Потоку полиција је обезбиједила улазак новог предсједника општине Измира Зећирија.

Прије тога полиција је сузавцем растjерала окупљене грађане.

Арсенијевић: Тукло ме више полицајаца, потврдиће камере

Александар Арсенијевић из Грађанске иницијативе "Српски опстанак" рекао је да је косовска полиција прво кренула на жене, па на њега, као и да су га сузавцем попрскали дирекно у очи.

"Био сам дезоријентисан, одвукли су ме између два аута, почели да ме туку", рекао је Арсенијевић. Истиче да је у једном тренутку један полицајац рекао на албанском да не туку оне с камерама.

Описао је једног од полицајаца који су га тукли, који му је био специфичан, наводећи да његове тврдње могу потврдити камере са зграде Општине.

Радомировић: У КБЦ Косовска Митровица збринуто десеторо повређених грађана

Замјеница директора Клиничко-болничког центра у Сјеверној Митровици Даница Радомировић потврдила је данас за Тан југ да је десетак особа збринуто у тој установи са лакшим тјелесним повредама.

"Десетак особа збринуто је на пријемном хируршком одељењу, одељењу ортопедије и очном одељењу са лакшим телесним повредама од шок-бомби и сузавца, као и видљивим повредама лица", рекла је Радомировић.

Она је напоменула и да нико од њих није задржан у болници.

Косовска полиција ушла је раније данас у зграду општине Звечан, пошто је претходно испред општине, гдје су се окупили грађани, испалила сузавце и шок бомбе.

Дошло је до сукоба између полиције и грађана, а на грађане су бацани сузавци и шок бомбе, док су се у граду чули и пуцњи.

Оклопна возила на улицама

Након уласка припадника Косовске полиције уз сузавац и шок бомбе у зграду општине, оклопна возила патролирају улицама Звечана.

Припадници Кфора у Звечану

У Звечану су присутни и припадници Кфора, али се за сада држе по страни и нису реаговали на дешавања у граду након што је Косовска полиција уз употребу сузавца и шок бомби ушла у зграду општине.

Више повријеђених примљено у КБЦ Митровица

У КБЦ Косовска Митровица је након инцидената у Звечану примљено неколико грађана који су задобили повреде од шок бомби и сузавца.

Грађани постављају блокаде испред општине Лепосавић

На скретању ка згради општине Лепосавић грађани су поставили барикаде. Истоварен је шљунак и на тај начин блокиран дио пута.


Колона оклопних полицијских возила у ушла у Звечан

Оклопна возила специјалних јединица Косовске полиције ушла су у Звечан.

Запаљен аутомобил полиције у Звечану

На друштвеним мрежама појавили су се снимци и фотографије запаљених аутомобила у Звечану. Запаљени су аутомобили Косовске полиције и један цивилни ауто.

Вучић издао наредбу да се подигне борбена готовост Војске Србије

Предсједник Србије Александар Вучић издао је данас наредбу да се подигне борбена готовост Војске Србије на највиши степен, сазнаје Танјуг.

Предсједник и врховни командант Александар Вучић потписао је наредбу о подизању борбене готовости јединица Војске Србије на највиши ниво, и наредио им хитан покрет у правцу административне линије са Косовом и Метохијом.

Министар одбране Милош Вучевић је потврдио да је Вучић потписао наредбу о подизању борбене готовости и додао да је ситуација на КиМ драматична.

 "Све оно на шта је председник Вучић упозоравао данима и недељама да Приштина срља даље у ескалацију и спровођење терора над српском заједницом пре свега на северу КиМ и скретао пажњу међународној заједници и посредницима у дијалогу између Приштине и Београда се, нажалост, показало тачним", рекао је Вучевић за ТВ Пинк.

Вучевић је истакао да је Војска Србије започела активности по наредби предсједника Вучића.

"Неко мора да разуме да оно што Аљбин Курти ради води нас ка црвеним линијама, води нас ка потпуном колапсу дијалога, води нас ка деескалацији на терену", рекао је Вучевић.

Косовска полиција ушла у зграду општине Звечан

Припадници косовске полиције ушли су у зграду општине Звечан.

На улици је огромна количина дима од сузавца и шок бомби.

Оклопна возила и специјалне јединице полиције налазе се испред зграде општине.

Сукоб окупљених и полиције у Звечану, бачене шок бомбе

Између окупљених и полиције у Звечану дошло је до сукоба , јавља РТС.

Наводи да је запаљено полицијско возило, као и да су бачене шок бомбе.

Прекинута настава у школама у Косовској Митровици

На факултетима и у школама у Косовској Митровици прекинута настава.

Припадници Косовске полиције окружили су данас прије подне зграде општина Зубин Поток, Звечан и Лепосавић, након чега су се огласиле сирене за узбуну.

Срби из тих градова, видно узнемирени овим дешавањима, почели су да се окупљају око зграда општина, а у непосредој близини налазе се и припадници и џипови Кфора и Еулекса, преноси Косово онлајн.

На факултетима и у школама у Косовској Митровици прекинута настава.

Све се догађа када је већина запослених у привременим органима и другим институцијама на путу за Београд, ради присуства скупу на који их је позвао предсједник Србије.

Јуче су нови предсједници општина у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу положили заклетву и преузели дужности као први предсједници албанске националности од формирања локалних структура власти у овим срединама под окриљем владе у Приштини.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана