Грађанима Србије од данас отворене границе ЕУ

Танјуг
Грађанима Србије од данас отворене границе ЕУ

БРИСЕЛ - Србија се од данас и званично налази на листи земља за које се укидају рестрикције на путовање у ЕУ.

Данашња одлука Савјета ЕУ односи се на дозволу за улазак преко граница ЕУ, али здравствене мјере и даље остају, напомињу у Бриселу.

"Савет ЕУ позива земље чланице да од 18. јуна 2021. године постепено укину рестрикције на спољним границма за становнике Албаније, Аустралије, Израела, Јапана, Либана, Новог Зеланда, Северене Македоније, Руанде, Сингапура, Србије, Јуже Кореје, Тајланада и САД, укључујући и Кину под условом реципроцитета", наводи се у данашнејм саопштењу Савјета.

У Европској комисји кажу да је у проширење листе "безбједних" трећих земља питању "добродошла вијест" која говори о бољој епидемилошка ситуацији у све више држава и региона.

У Комисији напомињу да се ова препорука Савјета ЕУ односи на дозволу за улазак преко граница ЕУ, али да здравствене мјере и даље остају.

"То зачи да грађанима који долазе из ових земаља треба омогућити улазак без обзира да ли су вакцинисани или не или имају или немају битан разлог за путовање. Истовремено препорука подразумева да земље чланице могу тражити ПЦР тест за путнике, укључујући и даље мере као што су тестирање по доласку или карантин", каже портпарол Комисије, Аделбер Јанз.

Он додаје да је на земљама чланицама да саме одреде које ће мјере спороводити, базирано на епидемиолошкој ситуацији.

У Савјету ЕУ напомињу да ће се листа "безбједних" трећих земља ажурирати сваке двије недеље.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана