Građanima Srbije od danas otvorene granice EU

Tanjug
Građanima Srbije od danas otvorene granice EU

BRISEL - Srbija se od danas i zvanično nalazi na listi zemlja za koje se ukidaju restrikcije na putovanje u EU.

Današnja odluka Savjeta EU odnosi se na dozvolu za ulazak preko granica EU, ali zdravstvene mjere i dalje ostaju, napominju u Briselu.

"Savet EU poziva zemlje članice da od 18. juna 2021. godine postepeno ukinu restrikcije na spoljnim granicma za stanovnike Albanije, Australije, Izraela, Japana, Libana, Novog Zelanda, Severene Makedonije, Ruande, Singapura, Srbije, Juže Koreje, Tajlanada i SAD, uključujući i Kinu pod uslovom reciprociteta", navodi se u današnejm saopštenju Savjeta.

U Evropskoj komisji kažu da je u proširenje liste "bezbjednih" trećih zemlja pitanju "dobrodošla vijest" koja govori o boljoj epidemiloška situaciji u sve više država i regiona.

U Komisiji napominju da se ova preporuka Savjeta EU odnosi na dozvolu za ulazak preko granica EU, ali da zdravstvene mjere i dalje ostaju.

"To zači da građanima koji dolaze iz ovih zemalja treba omogućiti ulazak bez obzira da li su vakcinisani ili ne ili imaju ili nemaju bitan razlog za putovanje. Istovremeno preporuka podrazumeva da zemlje članice mogu tražiti PCR test za putnike, uključujući i dalje mere kao što su testiranje po dolasku ili karantin", kaže portparol Komisije, Adelber Janz.

On dodaje da je na zemljama članicama da same odrede koje će mjere sporovoditi, bazirano na epidemiološkoj situaciji.

U Savjetu EU napominju da će se lista "bezbjednih" trećih zemlja ažurirati svake dvije nedelje.  

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana