Док се оглашавају црквена звона ништа није изгубљено: У Приштини прослављен љетни Никољдан

Срна
Прослава љетног Никољдана - градске славе Приштине
Foto: Срна | Прослава љетног Никољдана - градске славе Приштине

ПРИШТИНА - Парох приштински Станиша Арсић поручио је данас поводом љетног Никољдана - градске славе Приштине да вјерни народ не смије да заборави Приштину, своје поријекло и припадност српском роду и да све док се оглашавају звона и служи Света литургија у овом граду ништа није изгубљено.

-Не дозволимо да заћуте звона на овој нашој светињи. Не дозволимо да се не служи Света литургија у Цркви Светог Николаја Чудотворца - рекао је прота Станиша, који је са паросима приштинским Зораном Гођевцем и грачаначким Светиславом Трајковићем служио Свету литургију поводом градске славе.

Литургији је присуствовало више од стотину вјерника, бивших становника Приштине пристиглих организовано из Београда и Ниша и њих десетак са привременим боравком у српским селима надомак Приштине.

Прота Станиша је рекао да је на овим људима данас, а на потомцима убудуће обавеза да сачувају глас изговаран на српском језику у Приштини и да се оглашавају звона и служи Света литургија.

-Све док тако буде - знајте ништа није изгубљено - рекао је прота Станиша.

Он је благодарио свим пристиглим вјерницима и пожелио да их се о сваком сљедећем Светом Николи стоструко више окупи у Храму Светог Николе, радујући се светињи и слави.

Градоначелник косовске општине Грачаница Љиљана Шубарић поручила је свима онима који су рођени, а силом протјерани из Приштине, да сачувају успомену на родни град.

-Чувајући у срцу успомену на Приштину, заједно са нама који смо опстали у њеном окружењу, сачуваћемо и физички и духовно не само Светог Николу, већ и све наше светиње по Косову и Метохији -рекла је Шубарићева новинарима.

Са групом расељених Срба из Београда дошао је и народни посланик у Скупштини Србије Љубиша Стојимировић како би, како је рекао Срни, "утабао пут акцији подјеле 1.000 наслова књига српској дјеци са Косова и Метохије".

-Донели смо данас и предали проти Станиши Арсићу пар стотина књига које ће бити подељене српској деци на Космету - рекао је он, наглашавајући да ће у наредном врло кратком периоду бити допремљено више од 1.000 наслова намијењених школама, посебно онима које опстају у изолованим српским срединама.

Он је навео да је акција допремања наслова српској дјеци почела почетком прошле године у Палама, а потом у Бањалуци, преко Петриње и Словеније.

-Увидели смо да се припадност српском роду најбоље чува књигом и писаном речи. Зато смо одлучили да убрзо књиге дарујемо свуда тамо где живе Срби - Канади, Кипру, Аустралији, Црној Гори, Сјеверној Македонији, свуда тамо где постоје школе на српском језику, културне организације или културно-уметничка друштва - навео је Стојмировић.

Долазак вјерника и Свету литургију обезбјеђивали су у повећаном броју припадници Косовске полицијске службе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана