Dok se oglašavaju crkvena zvona ništa nije izgubljeno: U Prištini proslavljen ljetni Nikoljdan

Srna
Proslava ljetnog Nikoljdana - gradske slave Prištine
Foto: Srna | Proslava ljetnog Nikoljdana - gradske slave Prištine

PRIŠTINA - Paroh prištinski Staniša Arsić poručio je danas povodom ljetnog Nikoljdana - gradske slave Prištine da vjerni narod ne smije da zaboravi Prištinu, svoje porijeklo i pripadnost srpskom rodu i da sve dok se oglašavaju zvona i služi Sveta liturgija u ovom gradu ništa nije izgubljeno.

-Ne dozvolimo da zaćute zvona na ovoj našoj svetinji. Ne dozvolimo da se ne služi Sveta liturgija u Crkvi Svetog Nikolaja Čudotvorca - rekao je prota Staniša, koji je sa parosima prištinskim Zoranom Gođevcem i gračanačkim Svetislavom Trajkovićem služio Svetu liturgiju povodom gradske slave.

Liturgiji je prisustvovalo više od stotinu vjernika, bivših stanovnika Prištine pristiglih organizovano iz Beograda i Niša i njih desetak sa privremenim boravkom u srpskim selima nadomak Prištine.

Prota Staniša je rekao da je na ovim ljudima danas, a na potomcima ubuduće obaveza da sačuvaju glas izgovaran na srpskom jeziku u Prištini i da se oglašavaju zvona i služi Sveta liturgija.

-Sve dok tako bude - znajte ništa nije izgubljeno - rekao je prota Staniša.

On je blagodario svim pristiglim vjernicima i poželio da ih se o svakom sljedećem Svetom Nikoli stostruko više okupi u Hramu Svetog Nikole, radujući se svetinji i slavi.

Gradonačelnik kosovske opštine Gračanica Ljiljana Šubarić poručila je svima onima koji su rođeni, a silom protjerani iz Prištine, da sačuvaju uspomenu na rodni grad.

-Čuvajući u srcu uspomenu na Prištinu, zajedno sa nama koji smo opstali u njenom okruženju, sačuvaćemo i fizički i duhovno ne samo Svetog Nikolu, već i sve naše svetinje po Kosovu i Metohiji -rekla je Šubarićeva novinarima.

Sa grupom raseljenih Srba iz Beograda došao je i narodni poslanik u Skupštini Srbije Ljubiša Stojimirović kako bi, kako je rekao Srni, "utabao put akciji podjele 1.000 naslova knjiga srpskoj djeci sa Kosova i Metohije".

-Doneli smo danas i predali proti Staniši Arsiću par stotina knjiga koje će biti podeljene srpskoj deci na Kosmetu - rekao je on, naglašavajući da će u narednom vrlo kratkom periodu biti dopremljeno više od 1.000 naslova namijenjenih školama, posebno onima koje opstaju u izolovanim srpskim sredinama.

On je naveo da je akcija dopremanja naslova srpskoj djeci počela početkom prošle godine u Palama, a potom u Banjaluci, preko Petrinje i Slovenije.

-Uvideli smo da se pripadnost srpskom rodu najbolje čuva knjigom i pisanom reči. Zato smo odlučili da ubrzo knjige darujemo svuda tamo gde žive Srbi - Kanadi, Kipru, Australiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, svuda tamo gde postoje škole na srpskom jeziku, kulturne organizacije ili kulturno-umetnička društva - naveo je Stojmirović.

Dolazak vjernika i Svetu liturgiju obezbjeđivali su u povećanom broju pripadnici Kosovske policijske službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana