Божиловић Петровић: Проблем увођења смртне казне врло деликатан

Танјуг
Божиловић Петровић: Проблем увођења смртне казне врло деликатан

БЕОГРАД - Адвокат проф.др Гордана Божиловић Петровић изјавила је данас да је проблем увођења смртне казне врло деликатан у данашње вријеме, прије свега јер смртна казна постоји у веома малом броју земаља, али и зато што је Србија потписница протокола број 6 и Европске конвенције о људским правима, гдје се забрањује постојање смртне казне.

Како је Божиловић Петровић рекла за Тањуг, то је ограничавајућа околност за унутрашње законодавство Србије за увођење смртне казне, јер српско законодаство мора да буде у складу са свим конвенцијама које је Србија потписала.

Божиловић Петровић је истакла да смртна казна не може да иде ретроактивно, већ може само да се примењује за будућа кривична дјела и додала да, у складу са европским тенденцијама, сматра да је веома тешко да се може поново увести смртна казна у законодавство Србије. "Колико постоји кривично право толико постоји питање смртне казне као једно од најактуелнијих питања из области кривичног права.

Увијек је било како и теоретичара, тако и практичара који су се бавили овим питањем", рекла је она. Навела је да, с једне стране, имамо аргументе који су за смртну казну за најтеже облике тешких кривичних дјела и да су то аргументи да ни једна друга казна није довољно сразмерна тежини тако тешких кривичних дела да би била пропорционална самом извршењу кривичног дјела.

Такође, додаје, сматра се да само постојање смртне казне представља вид кажњавања у циљу генералне превенције, односно да би постојање смртне казне изазвало страх од вршења таквих кривичних дјела.

Према њеним ријечима, аргументи против увођења смртне казне су да држава нема право никоме да одузме живот, као и да се сматра да само постојање смртне казне није толико битно јер ће се људи више бавити тиме да ли ће бити ухваћени или не, а не да ли ће добити тако тешку казну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана