Заев за Њујорк тајмс: Одлука Француске ме је уништила лично, психолошки

N1
Заев за Њујорк тајмс: Одлука Француске ме је уништила лично, психолошки

Одлука Француске да одложи било какву расправу о уласку Сјеверне Македоније у Европску унију уздрмала је владу у Скопљу и пољуљала статус кво у иначе нестабилном региону у којем, након крвавог распада Југославије деведесетих и ратова који су услиједили, влада натегнути мир, оцјењује Њујорк тајмс.

Наводећи да су прије само два мјесеца свјетски лидери и УН хвалили премијера Сјеверне Македоније Зорана Заева као ријетку свијетлу тачку у иначе проблематичном региону и да се очекивало се да ће споразум Атине и Скопља отворити пут за разговоре о уласку Сјеверне Македоније у ЕУ, њујоршки дневник додаје да се сада, након француског вета, све то чини далеко и преноси ријечи Заева да је "сломљен изнутра".

"То ме је уништило лично, психолошки", рекао је Заев наводећи да није забринут само за себе и своју земљу, већ и за стабилност цијелог Западног Балкана јер, како је рекао, "национализми и радикализми могу поново да расту" и "постоји ризик од поновног отварања конфликата и унутар и између земаља".

Уз подсјећање да је од окончања ратова на Балкану 2001. године, интегисање бивших зараћених страна у ЕУ, централни део испуњавања дугогодишње визије Европе као цијеле, слободне и у миру, лист додаје да је то "нераван пут".

"Словенија и Хрватска су већ у Унији, Црна Гора и Србија раде на реформама које су потребне прије чланства. Албанија и Сјеверна Македонија управо покушавају да започну дуг пут према приступању. Преостале двије земље региона, које су на ивици неуспјелих држава, Косово и БиХ нису далеко одмакле", пише лист.

Присталице проширења ЕУ наводе да је циљ процеса да осигура смјернице за боље управљање.

"Свјетла Европе су наша водиља.... Сад су угашена, а ми смо у мраку. Ко зна куда идемо одавде", рекао је Заев.

Лист додаје да ширење ЕУ на источну Европу повезује бивше комунистичке земље са Западом, смањујући руски утицај, али да већ постоје знакови да поткопавање Сјеверне Македоније тјера лидере у региону да преиспитају властите позиције.

Предсједник Србије Александар Вучић потписао је Споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом, економским блоком који предводи Русија, упркос упозорењима Брисела да би то могло да угрози напоре Србије да постане чланица ЕУ.

Лист додаје да су западне дипломате изразиле забринутост и због заједничких војних вјежби Србије с Русијом у којима су учествовали руски противавионски ракетни системи С-400 и Панцир-С и Вучићевих најава о куповини руског оружја.

Иако се америчке и европске дипломате сада труде да спријече пропаст, послије француског вета на проширење, то ће се показати тешким, оцењује Њујорк Тајмс и преноси изјаву издавача београдског ВИП Билтена Братислава Грубачића да је већ учињена велика штета.

"Није случајно, што Вучић 4. децембра иде у Москву на састанак с предсједником Русије Владимиром Путином. Руси су Србији говорили: 'Одлучите о Косову, на који год начин желите, а ми ћемо подржати'. Али сада је јасно да Русија има друге идеје. Изгледа да је то руско оружје део веће игре ", рекао је Грубачић.

И прије одлуке Француске, расла је забринутост да Русија заузима све агресивније држање у региону, а она је појачана након покушаја државног удара у Црној Гори 2016. године за који западни обавештајни званичници кажу да га је режирала Русија да одврати земљу од уласка у НАТО.

У једном љетошњем интервјуу министар спољних послова Црне Горе Срђан Дармановић рекао је да заустављање ширења НАТО није једини циљ Русије.

"Често сам говорио како НАТО није главна руска мета, већ ЕУ, као мекши ентитет", казао је он.

У немогућности да се ослоне на ЕУ Вучић и други балкански челници недавно су разговарали о изградњи веће регионалне сарадње, али Грубачић одбацује ту идеју, додаје лист.

"Кријумчарење дроге, криминалци и корупција су ендемски...Ако направите споразуме о регионалној сарадњи, то ће бити регионална сарадња гангстера", рекао је он.

Њујорк тајмс цитира и челника Асоцијације демократских иницијатива у Македонији Алберта Муслијуа кои је рекао је да не памти такав страх још од краја рата.

"У 20. вијеку смо прошли кроз пакао.Али био је то пакао с визијом. Чак и кад је та визија била погрешна, вође су могле рећи људима да их некуд воде. У последње двије деценије та се визија придружила НАТО и ЕУ... Сада смо без визије, а кад нема визије, почињу се појављивати друге могућности. А оне могу бити опасне", рекао је.

Муслију брине да би спољни актери могли лако подстаћи подјеле у Сјеверној Македонији, гдје отприлике четвртину становника чине етнички Албанци.

Премијер Заев изразио је сличну забринутост рекавши да је "опасно за све" и да то доказује новија историја.

На питање зашто се одлучио "на тако драматичан корак" као што су избори Заев је рекао да нема избора.

"Ако не распишемо изборе национализам ће порасти. Престрављен сам", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана