Тињајуће буре барута на југу Балкана

vesti-online
Тињајуће буре барута на југу Балкана

Скопље, Приштина - Бивши министар македонске полиције, посланик у Собрању и лидер Демократског савеза, Павле Трајанов, оцјењује да на Косову поново кључа, и да "пара" може добро да "опрљи" и Македонију.

- Није случајно што је NATO затражио да се пошаље додатни број војника на Косово. Постоје информације да се припрема велика дестабилизација на Косову, односно покушај да се насилно преузме сjеверни дио, који се налази под контролом Срба. Ријеч је о озбиљној операцији која укључује дестабилизацију јужне Србије и Македоније, сматра Трајанов.

Опасно звецкање оружјем: УЧК у Македонији

На сјеверу Косова је појачано присуство Кфора, који је поднео захтев NATO-у да се појача присуство војника због могућих тензија у вријеме српских избора на КиМ. Помоћ контингенту од 550 њемачких и 150 аустријских војника биће стационирани на пунктовима у Косовској Митровици и у албанским селима у општинама Звечан и Зубин Поток, у којима се планирају локални избори. Истовремено албанске телевизије показују снимке Албанаца са пушкама, који су ту да реагују на потезе Срба. На сјеверу је све присутнији страх да би нешто лоше могло заиста да се и догоди.

- Све је постало политика. Приштина је сада добила прилику да купи симпатије дела свог становништва. Север је за њих велика фрустрација и увек је згодно да када имају кризе, спомињу север и оперативни и војни план. А, када та реторика крене, изазива осећање задовољства међу Албанцима, а екстремисти га виде као директан позив да узму оружје. Мислим да ће појачано присуство Кфора деловати одвраћајуће на те екстремисте, - оцјењује Оливер Ивановић, државни секретар у Министарству за КиМ.


Иначе, десет дана након још неријешеног петоструког убиства Македонаца код вјештачког језера близу Скопља, на друштвеним мрежама, али и у политичко-обајвештајним круговима учестале су спекулације да дуж границе Македоније према Косову крстаре наоружане и униформисане групе албанске паравојске.

Одмах након злочина грађани околних села су изјавили да скоро свакодневно чују пуцњеву из ватреног оружја из дијелова настањеним Албанцима на Скопској Црној Гори. Они се плаше да је овај злочин увод у још једну кризу попут оне 2001. На то је, још крајем марта ове године упозорио и портал ОхридСкај, који је позивајући се на обавјештајне службе, тврдио да је у реону око села Липково примјећена већа група униформисаних особа са амблемима албанске УЧК. Паравојне структуре у кумановско - липковском крају су, наводно, видјели и полицајци.

Може се чути да се ради о двије криминалне паравојне структуре које оперишу на граници према Косову, о чему су, тврди се, већ информисане тајне службе. Прича се да су наоружане групе Албанаца виђене и у реону скопског села Радуше и на обронцима Шар-планине изнад Тетова, али је полиција то демантовала тврдњом да је безбједносна ситуација у Македонији добра, с чим се Трајанов не слаже.

 "Превентивна подјела" Македоније

Бугарски медији нуде рецепт ријешавања кризе у Македонији. Тако лист "Новините" предлаже да је боље подјелити Македонију сада, него дозволити катастрофу. Лист сматра да би "превентивном подјелом" Македоније, која би се преуредила до нивоа "Швајцарске на Балкану", сви имали корист. Идеја се појавила десет година након сличног приједлога тадашњег македонског премијера Љупча Георгиевског, који је заговарао прекрајање граница и размену становништва са Албанцима. Бугарски аналитичар оцијењује да би дестабилизација Македоније могла "за пола сата" да активира међународни сукоб у Албанији, Србији, на Косову, у Бугарској, Грчкој, Румунији и Турској.

Могући инциденти јужно од Ибра

Оливер Ивановић сматра да може доћи до мањих инцидената током одржавања српских избора заказаних за 6. мај.
- До њих би могло да дође у енклавама јужно од Ибра, и на периферним подручјима на северу Космета. Мислим да ће те тензије спасти после избора, додаје Ивановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана