Словенија добија 68 одсто гаса из Аустрије, који је добрим дјелом руског поријекла

Tанјуг
Словенија добија 68 одсто гаса из Аустрије, који је добрим дјелом руског поријекла

ЉУБЉАНА - Словенија је 2023. године увезла 68,3 одсто гаса из Аустрије и 28,3 одсто из Алжира, објавила је данас Агенција Републике Словеније за енергију (АРСЕ).

Агенција сматра да руски гас и даље представља велики удео у увозу тог енергента из Аустрије, како у 2023, тако и у првој половини 2024, преноси СТА. 

Како је наведено, удио гаса увезеног из Аустрије опао је са 82,1 одсто из 2022. године, док је увоз из Алжира значајно порастао са 3,8 одсто у истом периоду. 

Словеначка агенција наводи како не може са сигурношćу да каже колико је гаса увезеног из Аустрије руског порекла. 

Претпоставке су такве, како је наведено, иако увозници гаса нису имали директне уговоре о испоруци тог енерганта из Русије. 

„Купци су веома свјесни ризика у погледу поузданости снабдјевања на различитим чвориштима природног гаса и код различитих трговаца на тржишту Европске уније“, саопштила је Агенција за енергетику. 

Министарство животне средине, климе и енергетике наводи да добављачи траже нове линије, попут снабдјевања течним природним гасом из Азербејџана. 

Упоредо с тим влада у Љубљани нуди субвенције за прелазак на обновљиве изворе енергије, пре свега индустријском сектору, који је највеćи потрошач природног гаса. 

„Словеначки добављачи више не добијају директне пошиљке од руског Гаспрома“, навело је министарство и додало да је неутврђен конкретан извор гаса, набављеног преко аустријског гасовода. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана