Срби на изборима у Хрватској бирају између двије политичке опције

Танјуг
Срби на изборима у Хрватској бирају између двије политичке опције

БОН - У Хрватској се у недјељу, 5. јула, одржавају парламентарни избори, гдје Срби имају три загарантована мјеста, а у изборној трци су кандидати из двије странке са сасвим супротстављеним ставовима, пише данас њемачки Дојче веле.

Један од тројице кандидата Самосталне демократске српске странке (СДСС) је Борис Милошевић, посланик кога многи виде као наследника Милорада Пуповца, предсједника странке и најистакнутије политичке фигуре српске заједнице у Хрватској.

Каже, Срби су заинтересовани за изборе, а у Хрватској их на попису бирача има око 200. 000.

“На парламентарним изборима 2016. године гласало их је око 80.000”, објашњава у разговору за DW.

Ови избори, сматра Милошевић, важни су за Србе због тога што у Хрватској дјелују и политичари без стварног политичког програма који “пале” атмосферу антисрпским сентиментима.

СДСС је у финишу кампање објавио спот-пародију који кореспондира са стварношћу и актуелним теоријама завјере, па се у њему оптужују Срби и Пуповац за све - од организовања другог таласа корона-вируса, до продаје наводно штетне 5Г-технологије Билу Гејтсу.

Такво стање колективне свести је, сматра Милошевић, посљедица оптерећености ратним насљеђем и чињеницом да десница антисрпском кампањом одржава наклоност својих бирача.

“То је најлакше. Није неопходно имати програм, говорити о привреди. Најлакше је рећи да СДСС управља Хрватском, те да премијер искључиво слуша Србе који су повлашћени”, наводи и подсјећа на покушаје расписивања референдума којим би се укинула посланичка мјеста резервисана за националне мањине.

Србима се, потврђује Милошевић, намеће колективна кривица за злочине почињене у Домовинском рату.

“Некима рат још траје. Срби су непријатељи. Ту ратну причу гурају у све дијелове друштва, па се иде на наметање колективне кривице, без обзира на то што сваки злочин има име и презиме. То је та прича да кривци шетају слободно Хрватском. То се генерализује. Ставља се знак једнакости између Срба, крвника и четника”, наводи Милошевић.

На једно од три посланичка мјеста, пише DW, “пуца” и Срђан Милаковић, некадашњи члан СДСС, а данас најпрепознатљивије лице Демократског савеза Срба (ДСС), чија су три имена на листи за 12. изборну јединицу.

За Милаковића проблеми с којом се заједница суочава јесу маргинализација и негативно етикетирање које се одражава на све сегменте свакодневног живота.

Милаковић за DW каже да хрватски грађани сада бирају између политике распиривања националистичких страсти, оне умивеније која је протеклих година све то настојала да држи под контролом и либералније, лијеве опције којој, додаје, анкете дају предност.

Милаковић из ДСС, који је раније изјављивао да се његова странка нада бар једном мандату у изборној јединици резервисаној за мањине, за ривалску СДСС видио тврди да нема плурализма, а при том, каже, контролише и институције српске заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана